15 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
23.05.2019 14:15

Коментари 0 / Видяна 501

Средното увеличение на работната заплата на учителите е с 18,4 процента

Правителството на България започва да формира ефективна политика по доходите на педагогическите специалисти, в резултат на която през последната година са увеличени заплатите на работещите в системата.

 

Средното увеличение на работната заплата на учителите след последния анекс от края на миналата година е с 18,4 процента по данни на МОН. Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не бяха индексирани, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател Юлиян Петров.

 

По сигнали, пристигащи в Синдиката "Образование", някои от образователните институции няма да могат да извършат традиционното допълнително плащане за 24 май.

 

При последните увеличения на заплатите на работещите в отрасъла "Просвета" не бяха увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което принуди много директори да намалят драстично или да спрат традиционните от 1998 г. три плащания към българските учители.

 

Затова от Синдиката "Образование" предлагат на правителството да увеличат средствата за отрасъла до 6 процента от БВП, за да се обезпечат образователните политики, заложени в новия училищен закон.

 

"Тревога буди и статистиката, че 10 процента от работещите учители се назначават на срочни трудови договори за една година, което ги приравнява на сезонни работници", заявяват от синдиката.

 

И посочват, че наред с борбата за по-достойно заплащане на учителския труд и издигане статута на професията, Синдикатът "Образование" оценява усилията на българския учител и за осми пореден път ще връчи наградата "Учител на годината - Стоян Михайловски". Най-високият приз се присъжда за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело.

Церемонията ще е на 24 май от 14.00 ч. в централата на КТ "Подкрепа".

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта