11 Ноември 2019
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.7673 BGN
1 GBP = 2.2041 BGN
ЛЮБОПИТНO
08.11.2019 15:13

Коментари 0 / Видяна 262

Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил

Още по темата: Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил Четири църкви в Благоевградска област отбелязват своя празник на Архангеловден Днес почитаме Архангеловден На Архангелова задушница почитаме офицерите и войниците, загинали за България Според народното поверие на Архангелова задушница душите на починалите слизат от небето Задушница е, почитаме паметта на мъртвите Как да се приготвим за Архангелова Задушница Православната църква почита паметта на Козма и Дамян

 

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден.

 

Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

 

  Той е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Храмовият си празник отбеляза днес черквата „Св. Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“.

 

Десетки миряни изпълниха храма още от ранни зори и бяха част от празничната света литургия, водена от отец Стоян Бербатов.

 

„Най-важното за  всеки празник е литургичната му прослава. Т.е. когато празнуваме един светец, както днес празнуваме всички ангелски сили и техния предводител Св. Архангел Михаил, това означава, че по време на литургията ние не само си спомняме, не само ги призоваваме да се молят за нас, но ние заедно с тях служим пред Бога.

 

Ангелите, архангелите са нашите застъпници пред Бога, те са тези, които принасят нашите молби и молитви пред Господ“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Стоян.

 

Пред иконата на Св. Архангел Михаил миряните оставиха свежи есенни цветя, много дарове и отправиха молитви за здраве, спасение и благополучие.

 

За празника бе осветен и раздаден постен курбан за здраве.

Автор: БНР, E79 News; Снимки: БНР
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта