25 Май 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ЛЮБОПИТНO
08.11.2019 16:10

Коментари 0 / Видяна 426

Историята е основен политически инструмент за утвърждаване на различни конфигурации

 

Историята е основен политически инструмент за утвърждаване на геополитически, енергийни и икономически конфигурации.

 

Това каза проф. Нина Дюлгерова на пресконференция на тема "Битката за историята", посветена на 30 години от събитията от 10 ноември 1989 г. Тя се състоя в Националния пресклуб на БТА с участието и на Георги Чанков и Мирослав Попов.

 

Дюлгерова е на мнение, че има съществен елемент, който променя значението на историята и същевременно я превръща във фактор, който не може да бъде заобиколен.

 

Във времето, в което живеем се оказва, че поколенията след нас са основен аргумент, който определя политическите интерпретации и историческите формулировки, които са ориентирани към това с каква историческа памет ще живеят новите след нас, добави Дюлгерова.

 

Според нея колкото по-назад във времето се разглеждат събитията, те стават една своеобразна приказка, в която аргументите загубват своето съществено значение.

 

През последните години са се появили няколко основни акцента свързани с историята и се оказа, че това, което е част от политиката днес, е свързано със събитията от изминалите 100 години, добави тя.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта