16 Декември 2019
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.763 BGN
1 GBP = 2.3159 BGN
ОБЩЕСТВО
02.12.2019 14:31

Коментари 0 / Видяна 1006

Славянка Симитчийска:”Работодателят често не изплаща това, което е било договорено устно”

Още по темата: Официално заработи газова борса в България 1002,75 лв. е средният осигурителен доход за страната за октомври Туристи ще плащат данък за хотелски престой в Турция Тази Коледа ще похарчим още повече пари 60 390 души са поискали да си сменят пенсионния фонд през третото тримесечие През 2019 г. има повече кандидати за инженери, учители и лекари за сметка на юристи Славянка Симитчийска:”Работодателят често не изплаща това, което е било договорено устно” Продължава да се покачва цената на свинското месо Повишиха кредитния рейтинг на България КНСБ настоя за мерки срещу тормоза на работното място

 

Продължаваме да констатираме случаи, при които работникът се договаря с работодателя по договор на една заплата, а устно на друга.

 

Това каза Славянка Симитчийска, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград. По думите ѝ в тези случаи обикновено се получава проблем при прекратяването на договорните отношения.

 

Симитчийска посочи, че тогава работодателят често не изплаща това, което е било договорено устно. „Напомням, че Инспекцията по труда контролира само възнаграждението, което е договорено в писмения трудов договор.

 

Често получаваме сигнали от работници, които казват, че устно са се договорили на заплати от 1 200 – 1 500 лв., а в самия договор възнаграждението е в размер на 560 лв., което е минималната работна заплата“, каза още Симитчийска.

 

Тя коментира, че друг подобен проблем е вписването в договора за работен ден от 4 часа, а реално положеният труд е в размер на 8 часа. „Тук пак се получава проблем при прекратяването на договора.

 

В тази връзка напомням, че има възможност, чрез НАП хората да проверяват своите осигуровки. Така, че нека навреме проверяват тези неща, защото инспекцията може да се намеси и да даде предписание, само когато е на лице трудово правоотношение“, допълни Симитчийска.

 

Директорът на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград отбеляза, че до началото на месец ноември общия брой на проверките, които са извършени от тях е 163.

 

„Във връзка с постъпили сигнали, са извършени 19 проверки, от които 14 са във връзка с постъпили сигнали от граждани за неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения от неизползван отпуск и други“, уточни Симитчийска.

 

Автор: Агенция Фокус, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта