28 Февруари 2020
1 EUR = 0.5113 BGN
1 USD = 0.5606 BGN
1 GBP = 0.4346 BGN
ОБЩЕСТВО
05.12.2019 14:07

Коментари 0 / Видяна 686

ЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл Казер

Още по темата: Дипломира се випуск 2019 на Филологическия факултет Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ По 150 лв. месечна стипендия за отличните студенти в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Изложба "140 години българска дипломатическа служба" ще бъде представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Природо-математическият факултет на ЮЗУ организира онлайн състезания с формат на матура Югозападният университет „Неофит Рилски“ привлича студенти с три нови специалности Връчват дипломите на абсолвентите от Факултета по изкуствата Доц. д-р Анна Покровнишка и доц. д-р Диана Захариева представиха изложби в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Академичният съвет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ избра новите заместник-ректори 1396 лева бяха събрани на благотворителния базар „Направи добро“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

 

 На тържествена церемония днес, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на един от най-изтъкнатите съвременни балканисти и специалисти по история на Югоизточна Европа и Близкия Изток – проф. Карл Казер от Университета в Грац, Австрия.

 

Предложението за удостояването с почетното звание на най-голямото висше училище в Югозапада България е на Филологическия факултет и на Правно-историческия факултет.

 

Карл Казер е роден в 1954 г. в с. Пишелсдорф, провинция Щирия, Австрия. През 1980 г. завършва история и славистика в Университета Карл Франценс в Гарц със специализация по история на Югоизточна Европа.

 

От 1980 г. работи в института по история в Университета в Грац. Хабилитира се през 1985 г., от 1996 г. е редовен професор в Института по история, а от 1998 г. – директор на Центъра за изследване на балканските общества и култури към университета в Грац. Автор е на повече от 20 монографии за историята на Югоизточна Европа на немски и английски език.

 

С тези думи деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Марин представи новия „Доктор хонорис кауза“ на Югозападния университет. Той отбеляза още, че проф. Казер е дългогодишен сътрудник и член на редакционната колегия на сп. „Балканистичен форум“, издание на Международния университетски семинар по балканистика към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

Удостояването на проф. Карл Казер с почетното звание е признание за дългогодишните и неуморни усилия на един изключително авторитетен чуждестранен учен за трайно сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 

То е признание към учен, който цени високо работата на българските си колеги и значението на изградените връзки с тях, както и работата с младите хора в науката.

 

Това признание допринася за устойчивостта на вече изградения диалог и ще даде възможност за по-тясно сътрудничество между двата университета и засилване на научния и академичен обмен.

 

В рамките на церемонията, на която присъстваха студенти, преподаватели и докторанти, проф. Карл Казер изнесе публична лекция на тема: "Cultures in the Visual Balkans: Challenge of the 21st Century?".

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта