27 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.8043 BGN
1 GBP = 2.3387 BGN
РЕГИОН
16.12.2019 11:01

Коментари 0 / Видяна 622

Петрички села на протест срещу крематориум

Още по темата: Петрич се преклони пред Апостола на свободата OLAF започна разпити в Петрич на тема строеж или реконструкция е новият музей за 1,5 млн. лв. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява община Петрич Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на Трифон Зарезан Мащабен проект обнови Родилно отделение в Петрич Административен съд – Благоевград обяви частична недействителност на избора на Общински съвет – Петрич Беласица Петрич победи с 2:0 Академия Пандев В Петрич връчиха отличия „Спортист на годината“ ОИК Петрич отстрани кметицата на с.Коларово, сгафила както кмета Томов Наградени бяха участниците в „Станчинарски игри“ 2020 г.

 

Жителите на няколко села в община Петрич събират подписка срещу изграждане на крематориум в района. Те са категорични, че ще излязат на протест и няма да допуснат строителството на подобно съоръжение.

 

Темата за изграждане на крематориум отдавна притеснява местните жители. Предвижда се той да бъде изграден край Кърналово, близо до зеленчуковата борса. Очаква се решението на Общински съвет-Петрич за одобрение на Подробният устройствен план (ПУП).

 

Басейнова дирекция-Благоевград вече одобри инвестиционния проект от РИОСВ и напрактика се очаква само становището на местните общинари. Хората в Кърналово един път вече се събираха на протест срещу намерението за изграждане на крематориум в селото.

 

Тогава инвестиционното намерение бе "замразено" за кратко, но сега въпросът излиза отново на дневен ред. Местните са категорични, че ще затворят пътища, но няма да допуснат изграждането на подобно съоръжение.

 

Народният представител от ВМРО, Стоян Божинов, изрази своята подкрепа към хората. "Заставам твърдо до хората, защото където живеем ние и растат децата ни е вредно да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки. Има риск от замърсяване на околната среда с вредни вещества и живак, още повече, че районът ни е известен със земеделската си дейност. Това е в разрез и с християнската религия.

 

Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник" казва в своя Фейсбук Стоян Божинов.

 

Идеята за  изграждане на крематориум е на "Евиан 1" ООД, регистрирано в София с капитал от 100 лв.

 

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта