26 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.811 BGN
1 GBP = 2.3522 BGN
СВЯТ
02.01.2020 13:22

Коментари 0 / Видяна 546

Брекзит ще бъде гореща точка и през 2020 г.

Още по темата: Европейският химн е най-много свалян от интернет в Обединеното кралство Великобритания напуска ЕС тази нощ - какво трябва да знаем Великобритания напуска Европейския съюз Европейският съюз ратифицира сделката за Брекзит Каква промяна очаква Великобритания след Брекзит? 140 000 българи със статут на уседналост във Великобритания Борис Джонсън подписа споразумението за Брекзит Шефовете на ЕС подписаха споразумението за Брекзит Великобритания е готова да излезе от Евросъюза на 31 януари Кампания събира средства, за да може "Биг Бен" да прозвучи в деня на Брекзит

 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще продължи да бъде гореща точка и през 2020 година.

 

Около това мнение се обединиха анализаторите на превърналата се в традиция конференция в БТА, на която експерти в различни области коментираха процеси и прогнозираха тенденции за предстоящата година.

 

Тазгодишното издание нови името „2020 г. - началото на историята?“, а в него участие взеха историкът и университетски преподавател проф. Нина Дюлгерова, юристът и политически анализатор Мирослав Попов и преподавателят по международни отношение доц. Георги Чанков.

 

Всички те дадоха своята оценка за Брекзит, който спечелилият предсрочните избори на Острова Борис Джонсън обеща да осъществи до края на януари 2020 година.

 

„Това е пирова победа. Когато се занимава човек с история, разбира нещо много важно – може да си обяви, че в края на януари излизаш от ЕС, но това не е еднократен акт“, смята проф. Дюлгерова.

 

Според нея привържениците на излизането на Великобритания разсъждават на принципа: „Ние искаме Брекзит – след нас и потоп“.

 

„Де юре те ще излязат, но де факто това ще бъде един много дълъг процес“, коментира историкът.

 

„Дълбоко сгрешиха хората, които последните 5-6 години вярваха на гравитационните сили на ЕС“, е мнението на колегата и Мирослав Попов. Според политическия анализатор Съюзът се нуждае от „преосмисляне и сериозен ремонт“, а за да защити тезата си, той се позова на думи, изречени от бившия британски премиер Дейвид Камерън, според когото „ЕС е прекалено голям и прекалено арогантен“.

 

„Трябва да възстановят тихо отнети правомощия на националните държави“, смята още Мирослав Попов.

 

Според анализатора един от важните изводи от Брекзит е, че Брюксел трябва повече да внимава във всекидневното си задължение да налага директиви, които националните държави не винаги са склонни да приемат.

 

Важният резултат пък е един - страхът от напускане на ЕС вече е преодолян. „Оттук нататък, за всяка европейска държава, съществува и такъв вариант – ако не ти харесва, напускаш“, коментира анализаторът, който обаче не очаква вални от подобни случаи.

 

Той припомни още, че по форма на държавно устройство Великобритания е уния (монархически съюз), а една от държавите в него – Шотландия, вече е дала ясен знак за намерението да се опита да остане в ЕС.

 

„Дали Обединеното кралство ще продължи да бъде обединено, е интересен въпрос. Рисковете от това не са големи, но все пак съществуват“, смята той.

 

Според преподавателят по международни отношения доц. Георги Чанков оттук нататък Великобритания ще бъде наблюдавана много внимателно „в търсене на аргументи, че излизането и от ЕС е катастрофа“.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта