28 Февруари 2020
1 EUR = 0.5113 BGN
1 USD = 0.5606 BGN
1 GBP = 0.4346 BGN
СТРАНА
10.01.2020 14:41

Коментари 0 / Видяна 596

Предлагат нов метод за тестване на дрогирани шофьори

Още по темата: Изслушват Бойко Борисов в парламента днес Отмениха концерт на Гвардейския оркестър в зала България заради коронавируса Засега няма промяна в достъпа до здравеопазване на българите във Великобритания Патриотите на крачка от бой в парламента Депутатите изслушват Ананиев и Маринов за мерките срещу коронавируса Държавен вестник обнародва Закона за хазарта Няма да питаме съседите при регистрация на апартамент или стая за гости Само Спортният тотализатор ще организира лотарийни игри Поправките в закона за влизането ни в еврозоната минаха и на второ четене без дебат Депутатите приеха курсът на лева към еврото да остане същият

 

Депутати предлагат промени в Наказателния кодекс, за да преодолеят противоречивата съдебна практика, свързана с присъдите на шофьори, хванати зад волана след употреба на наркотични вещества.

 

Законопроектът е качен за обществено обсъждане в сайта на Народното събрание, с него законодателят цели да преодолее противоречивата съдебна практика по някои случаи. Много често пътните полицаи установяват наличие на наркотично вещество у даден шофьор, но той по-късно е оправдан от съда.

 

Причината за това е начинът, по който се извършват тестовете. Според специалистите те доказват единствено, че тестваният водач е приел наркотично вещество, но не точно кога, а това може да е било преди ден, два, седмица или дори месец.

 

С други думи не се доказва категорично, че даденото вещество оказва влияние върху шофьора и неговите реакции към момента.

 

Така депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, който показва положителен резултат само в кратък период след употребата, за да може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху поведението и реакциите на водача. Предвижда се и кръвна проба, каквото се взема и на пияните шофьори.

 

Различни експерти дават за пример сиропа за кашлица, който съдържа кодеин, засичан от полевите тестове на полицаите. Ето защо е необходима много ясна регламентация.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта