26 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.811 BGN
1 GBP = 2.3522 BGN
СВЯТ
11.01.2020 16:49

Коментари 0 / Видяна 610

Брекзит със сделка 31 януари. Следват нови тежки преговори

Още по темата: Европейският химн е най-много свалян от интернет в Обединеното кралство Великобритания напуска ЕС тази нощ - какво трябва да знаем Великобритания напуска Европейския съюз Европейският съюз ратифицира сделката за Брекзит Каква промяна очаква Великобритания след Брекзит? 140 000 българи със статут на уседналост във Великобритания Борис Джонсън подписа споразумението за Брекзит Шефовете на ЕС подписаха споразумението за Брекзит Великобритания е готова да излезе от Евросъюза на 31 януари Кампания събира средства, за да може "Биг Бен" да прозвучи в деня на Брекзит

 

Брекзит със сделка вече е гарантиран и изненади не може да има - на 31 януари британците ще напуснат организирано Европейския съюз. Това стана възможно, след като снощи Камарата на общините в Лондон гласува закона за прилагането на Споразумението за напускане, договорено между премиера Борис Джонсън и Брюксел.

 

Британските депутати казаха "ДА" на сделката за напускане с 330 срещу 231 гласа. Законопроектът ще бъде гласуван скоро и от Камарата на лордовете.

 

46 години членство, три години и половина след референдума за напускане и след три отлагания на напускането, британците ще кажат сбогом на Обединена Европа след 21 дни.

 

Така премиерът Борис Джонсън ще спази обещанието си да доведе Брекзит докрай. Той успя да предоговори сделката, чувствително в частта за ирландската граница. Разпусна предишния парламент, който не допусна вариант сделката му да мине, свика нови избори и така осигури желаното мнозинство.

 

Така наречената сделка урежда условията на напускането, но не и бъдещите отношения между Лондон и съюза. В нея се гарантират правата на британците в Европа и на европейските граждани в Обединеното кралство, като онези от тях, които не са били 5 години без прекъсване на Острова, трябва да си извадят документ за уседналост, за да запазят правата, с които се ползват в момента.

 

Сделката гарантира, че Лондон ще си плати сметката - тоест ще изпълни финансови ангажименти към бюджета на съюза. Установява се и преходен период до края на годината, в който двете страни трябва да договорят търговските си отношения във времето когато Островът няма да е част от митническия съюз и единния пазар.

 

Както показаха мъчителните преговори дотук, това няма да е лесно. Досега имаше едно ключово условие за

Британският премиер Борис Джонсън е категоричен, че времето до края на годината ще стигне за търговска сделка, от Брюксел са далеч по - предпазливи в прогнозите.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта