27 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.8043 BGN
1 GBP = 2.3387 BGN
РЕГИОН
15.01.2020 13:10

Коментари 0 / Видяна 386

Регистрираха случаи на заболели от хепатит А в Бобовдолския затвор

 

Паника обхвана жителите на Бобов дол, след като в града бяха регистрирани няколко случая на заболели от хепатит А.

Хората са притеснени, слухове, че заразата идва от комините на ТЕЦ “Бобов дол”, се предават от уста на уста из цялата община.

 

„Първият разболял се в града от хепатит А е мой пациент. Той работи в обувен цех в Бобов дол. Проведено му е адекватно лечение и се чувства добре. От РЗИ направиха дезинфекция на цеха. Хората от града изпаднаха в паника и всеки тича и си прави изследвания на урината. Няма епидемия, но има отделни случаи на заболели.

 

В моята 29-годишна практика това са първите случаи на заболели от хепатит А. ТЕЦ “Бобов дол” не е причината за заболяването, както се носят слухове из града. Чувам, че хората се страхуват, че оттам идва заразата. Това е невъзможно.

 

Това е болест на лошата лична хигиена. Семейства с домове, чисти като аптеки, и спазващи добра лична хигиена също не са застраховани от заразяване. Всички посещаваме обществени места.

 

Някой заразен може да отвори вратата на магазина например и след него, ако докоснем отпечатъците на болния, може да се заразим”, заяви личният лекар в Бобов дол д-р Веселин Давидков.

 

„Лошото е, че не може да се установи колко души са заболели, тъй като някои от тях отиват направо в болница, а оттам няма обратна връзка при личните лекари и в РЗИ – Кюстендил.

 

За да съм сигурен, че един пациент е излекуван, трябва да му се изследва урината през две седмици в рамките на 45 дни и по показателите може да се установи напълно ли е излекуван пациентът, или не.

 

Повечето от болните, когато ги изпишат от болница, не се връщат за изследвания, мислят, че са напълно излекувани”, заяви д-р Давидков.

 

Репортер на “Струма” се свърза и с д-р Илияна Кръстева, началник на отдел „Надзор на заразните болести” в РЗИ -Кюстендил. На въпроса има ли епидемия от хепатит А в Бобов дол и каква е причината да плъзне тази болест д-р Кръстева отговори: „Няма епидемия от заболяването в Бобов дол.

 

Работник в цех за обувки в града е първият регистриран случай. Преди нова година няколко деца от училище „Христо Ботев” се бяха разболели, но се лекуват. Предприети са всички мерки по предписания на служители от РЗИ, които отидоха на място. В училищата се хлорира по няколко пъти на ден, спазва се стриктно хигиена, както и в детската градина.

 

Хепатит А е заболяване на мръсните ръце. В момента заболяването е регистрирано при 7-членно семейство. Болестта се разнася от неизмити ръце. Добра лична хигиена ще предпази всеки от това заболяване.

 

Няма странични фактори, които да допринасят за развитието на болестта. Тези, които се страхуват да не се заразят, може да си закупят ваксина срещу хепатит и да им се инжектира и да се успокоят”, заяви д-р Кръстева.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта