28 Февруари 2020
1 EUR = 0.5113 BGN
1 USD = 0.5606 BGN
1 GBP = 0.4346 BGN
РЕГИОН
16.01.2020 11:13

Коментари 0 / Видяна 1376

ОИК Петрич отстрани кметицата на с.Коларово, сгафила както кмета Томов

Още по темата: Петрич се преклони пред Апостола на свободата OLAF започна разпити в Петрич на тема строеж или реконструкция е новият музей за 1,5 млн. лв. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява община Петрич Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на Трифон Зарезан Мащабен проект обнови Родилно отделение в Петрич Административен съд – Благоевград обяви частична недействителност на избора на Общински съвет – Петрич Беласица Петрич победи с 2:0 Академия Пандев В Петрич връчиха отличия „Спортист на годината“ ОИК Петрич отстрани кметицата на с.Коларово, сгафила както кмета Томов Наградени бяха участниците в „Станчинарски игри“ 2020 г.

 

Спасова не е уведомила ОИК и ОБС за действията, които е предприела по чл. 41 от ЗМСМА, с което погазва закона , а благоевградският градоначалник е допуснал още 2 нарушения по този текст от закона, но ОИК отказа да го освободи, затова казусът е в А.

 

Общинска  избирателна комисия в Петрич  сътвори прецедент в Благоевградска област. Прекратиха  предсрочно правомощията на кмета на едно от най-големите села в областта , село Коларово.

 

Величка  Спасова от Българска Нова Демокрация,   е нарушила чл. 41 от ЗМСМА, като не е уведомила в срок ОБС и избиртелната комисия по действията си за заличаване като търговец, след като е била избрана за кмет на селото.

 

Припомняме, че текстът от ЗМСМА предвижда в 30 дневен срок след обявяване на изборния резултат, новоизбраните кметове да прехвърлят фирмите си, да обявят това обстоятелство в избирателната комисия и общински съвет и да се заличат като търговци в Търговския регистър. Трите условия вървят заедно и нарушението на едно от тях, води до предсрочно прекратяване на правомощията.

 

И тук законът е категоричен.   На заседание на ОИК Петрич почти единодушно, членовете, голяма част  от които са юристи, са гласували за прекратяване на правомощията, спазвайки закона.

 

Нарушенията по този член не се тълкуват, а са императив- задължителни за изпълнение.

 

Въпреки политическите различия, 9 от членовете на РИК са гласували "За " прекратяване, срещу 3-ма, които са гласували политически против, загърбвайки разпоредбите на закона.

 

Истинско показно направи районната избирателна комисия в Петрич на ОИК Благоевград, която отказа да прекрати правомощията на благоевградския кмет, който е погазил чл. 41 от ЗМСМА във всичките му изисквания. Отстранената кметица ще обжалва решението на ОИК в съда .

 

Кметът на Благоевград Румен Томов е пропуснал в рамките на законовия срок да се заличи като търговец, не е подал уведомление за действията си в ОИК и Общински съвет, извършил е прехвърляне на фирмата си, но не е изпълнил останалите изисквания, поради което и до днес той продължава да е търговец по смисъла на закона, и кмет на Благоевград.

 

Нарушение, което е доказано, но ОИК гласува политически и не прекратиха правомощията му. 4 партии обжалват казуса, който е в съда и вчера се проведе и първо заседание на АС.

 

В понеделник най-вероятно ще има решение на съдия Узунов, който гледа делото   "Томов". Един и същ казус две решения на избирателни комисии. В Благоевград си затвориха очите пред закона, а в Петрич законът бе приложен с цялата му сила.  Сигнал за нарушение на ЗМСМА в Петрич има срещу още 5-има кметове, но при тях нарушение не бе открито.

 

Според запознати, жалбоподателите са "целили" кмета на най-голямото село Първомай Ив. Митрев, но се оказа, че той е абсолютно редовен и свършил работа с фирмата си по закон. Заличил се е като търговец в указания от закона срок. ОИК Петрич даде пример и добра практика, за това как трябва да се отнасят политически отговорни лица към законите и законността в тази държава.В Благоевград очакват справедливото и законно решение на един от авторитетите в Административния съд ,съдия Димитър Узунов.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта