28 Февруари 2020
1 EUR = 0.5113 BGN
1 USD = 0.5606 BGN
1 GBP = 0.4346 BGN
СТРАНА
17.01.2020 15:14

Коментари 0 / Видяна 544

Прокуратурата публикува разпитите на двама зам.-министри за водната криза

Още по темата: Отложиха делото срещу Бахаров Явор Бахаров се изправя пред съда днес ВКС заседава по делото „Чората“ Съдът решава дали да отстрани от длъжност шефката на Басейнова дирекция Отново спецоперация в Басейнова дирекция-Пловдив (Обновена) Съпругата на Васил Божков обратно в ареста 15 души в ареста след акция срещу битовата престъпност в Пловдивско Предадоха на властите в Полша българин, разследван за проституция и трафик на хора Гешев разговаря с родителите и момчето, нападнато в градския транспорт Повдигнаха обвинение за безстопанственост на шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

 

Специализираната прокуратурата публикува нови доказателства за разследването в Перник и други селища в региона. Сред тях са и показанията на двамата зам.-министри на околната среда и водите - Красимир Живков и Атанаска Николова.

 

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ взета по отношение на Нено Димов.

 

На 15 и 16 януари Специализираната прокуратура представи нови доказателства по делото, като от тях категорично се установява , че министърът на околната среда и водите Нено Димов не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник.

 

От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира.

 

Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници.

 

По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

 

Сред публикуваните от прокуратурата документи са разпитите на зам.-министър Красимир Живков, на зам.-министър Атанаска Николова  и на служителката в дирекция "Управление на водите" Мая Дряновска.

 

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта