27 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.8043 BGN
1 GBP = 2.3387 BGN
ОБЩЕСТВО
17.01.2020 15:45

Коментари 0 / Видяна 380

За българския дух и вярата в Елин-Пелиновото слово – на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград

 

На 21 януари (вторник), от 19:00ч., Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.

 

Цикълът от разкази на Елин Пелин „ПОД МАНАСТИРСКАТА ЛОЗА” е изключително популярен, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение.

 

Режисьорският подход е нетрадиционен, визията е модерна, но в представлението витае българския дух – от традициите на народа ни и от красотата на Елин-Пелиновото слово.

 

„Създаването на този спектакъл беше много труден, но сладък, завладяващ процес, защото предизвикателствата са много.

 

Да превърнеш в пълнокръвен театър чистата, прекрасна литература на Елин Пелин, да създадеш живи, запомнящи се ситуации и ярки образи и заедно с това – да запазиш непокътнат езика на Елин Пелин, да не го осъвременяваш грубо, да не редактираш, да съхраниш неговата красота и живописна образност.

 

Разказите от цикъла са много далече от бита, те са прекрасни притчи за вярата, надеждата и любовта, витални послания, далеч надхвърлящи пределите на страната ни. С този цикъл разкази Елин Пелин наистина се превръща в автор със световно значение, надскочил регионалното, местното – велик разказвач” – споделя Калин Ангелов, режисьор на спектакъла.     

 

В представлението се използват обредни фолклорни песни, които актьорите пеят на живо, както и фолклорни притчи, които включени в партитурата на спектакъла, служат за интермедийни моменти между отделните истории.

 

Класическата творба е разказана с нетрадиционни методи. Интересен декор, костюми и мултимедийни похвати на сценографа Никола Налбантов ще покажат по модерен, театрален начин едно от великите български произведения.

 

В ролите ще видим актьорите Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев.

 

Билети на касата на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград

 

Работно време:  

от понеделник до петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 19:00 ч.

тел. 0879523729

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта