12 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
17.01.2020 15:59

Коментари 0 / Видяна 552

Взети са мерки срещу бума на хепатит А в Бобов дол

Още по темата: Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията

 

Общо 25 са регистрираните случаи на хепатит А от началото на месец октомври миналата година до вчера в община Бобов дол, съобщи д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.

 

22 от случаите са регистрирани в Бобов дол, а другите три – в села на общината. Случаите са в учебното заведение в града и в домашно огнище.

 

"Притеснения няма, въпреки че са регистрирани два епидемични взрива, а заболяемостта е много висока. Няма нищо общо и с твърденията, че заразата е заради мръсен въздух или вода", посочи д-р Кръстева.

 

Тя обясни, че характеристиката на заболяването сочи плавност на заболелите, а не внезапно разболяване на голяма група хора. Взети са всички необходими мерки за дезинфекция на местата, които са посещавани от болните.

 

 "При този случай не се налага затваряне на детски и учебни заведения, за разлика от повишаването на заболелите при грип.

 

Налага се повишаване на хигиената, препоръчителна е и имунизацията с ваксина против хепатит А, която обаче всеки пациент трябва да си купи сам", каза още д-р Кръстева. Болните са настанени за лечение в Дупница.

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта