26 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.811 BGN
1 GBP = 2.3522 BGN
СТРАНА
17.01.2020 15:59

Коментари 0 / Видяна 494

Взети са мерки срещу бума на хепатит А в Бобов дол

Още по темата: Само една е кандидатурата за управител на НЗОК Внимавайте с рекламите за продукти за отслабване с моментални и чудодейни ефекти Ферментиралите храни могат да предизвикат подуване и главоболие Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК Подобрява се състоянието на детето от Димитровградско, със съмнения за малтретиране Правете това и ще смъкнете кръвното само за 15 минути Недостиг на маски, термометри и дезинфектанти в аптеките СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г. Затлъстяването причинява ранна смърт

 

Общо 25 са регистрираните случаи на хепатит А от началото на месец октомври миналата година до вчера в община Бобов дол, съобщи д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.

 

22 от случаите са регистрирани в Бобов дол, а другите три – в села на общината. Случаите са в учебното заведение в града и в домашно огнище.

 

"Притеснения няма, въпреки че са регистрирани два епидемични взрива, а заболяемостта е много висока. Няма нищо общо и с твърденията, че заразата е заради мръсен въздух или вода", посочи д-р Кръстева.

 

Тя обясни, че характеристиката на заболяването сочи плавност на заболелите, а не внезапно разболяване на голяма група хора. Взети са всички необходими мерки за дезинфекция на местата, които са посещавани от болните.

 

 "При този случай не се налага затваряне на детски и учебни заведения, за разлика от повишаването на заболелите при грип.

 

Налага се повишаване на хигиената, препоръчителна е и имунизацията с ваксина против хепатит А, която обаче всеки пациент трябва да си купи сам", каза още д-р Кръстева. Болните са настанени за лечение в Дупница.

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта