27 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.8043 BGN
1 GBP = 2.3387 BGN
ОБЩЕСТВО
17.01.2020 16:39

Коментари 0 / Видяна 1330

Благоевград е един от най-скъпите градове в страната

 

„Главната причина на такъв тип регионални изменения е следствие на логистиката на прилаганите търговски практики на съответния регион и не по-малката причина е платежоспособното търсене. Определено, където платежоспособното търсене е на по-ниски равнища, наблюдаваме по-нискокачествени продукти и по-ниски цени.

 

В Благоевград специално, логистиката е причина за такива размествания, както и начинът, по който се дистибуцират стоките. Там, където няма по-големи пазарни средища, както е в Благоевград, обикновено разходите за логистика са повече и това води до малко по-високи равнища на цените.

 

Естествено, тези разлики не са толкова големи, когато се съпоставят от едни и същи качества“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

 

Той уточни пред БНР, че логистиката и малката конкуренция, са основните причини за доста по-високите цени в известния туристически център Банско, който е по-малък град от Благоевград и София.

 

„Парадоксалното е, че в по-малки градове, където не е развита логистиката, хората с по-ниски доходи плащат най-високата цена.

 

Това не е справедливо, но е факт“ – категоричен е Владимир Иванов, според когото, трябва да се върви към подобряване на логистичния механизъм, начина на доставка, на опаковка, на транспорт, начина на предлагане, за да може ценовото изменение от точка А до точка Б, да е в рамките на разумната икономическа логика.

 

„Месото продължава да има нестабилна цена, с вариации от 8 до 12 лева за килограм на едро, в зависимост от разновидностите и разфасовките.

 

Тази тенденция ще продължи поне през следващите два-три месеца и то при положение, че няма нови случаи на заразени с Африканска чума прасета. Много важна е и световната тенденция, формираща се от пазарите в Северна Америка и Китай“ – коментира още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

 

По отношение на хляба, Владимир Иванов, не прогнозира рязко повишаване на цената за крайния потребител.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта