12 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
БАЛКАНИ
14.02.2020 11:53

Коментари 0 / Видяна 462

Протести в Гърция заради новите центрове за бежанци

Още по темата: Финландия взема 130 бежанци от Гърция Близо 13 800 непридружени непълнолетни мигранти са поискали убежище в ЕС през 2019 г. Лодка с мигранти се обърна в Дунав, осем са безследно изчезнали Хванаха 72 мигранти, опитващи се да достигнат Острова през Ламанша Мигрантите на гръцко-турската граница напускат района Границите на Турция остават затворени за България Ново напрежение на границата между Гърция и Турция Каракачанов: Армията е в готовност Само на 8 км от България! Започна строежът на новия бежански лагер в Гърция Заловиха повече от 60 мигранти в Северна Македония

Гръцки административни служители и жители на петте гръцки острова в Егейско море, на чиято територия са настанени бежанци и мигранти организираха протест в Атина срещу плановете за изграждане на нови лагери.

 

Десетки демонстранти от беломорските острови Лесбос, Хиос, Самос Лерос и Кос се събраха пред министерството на вътрешните работи, носейки плакати срещу проектите за нови бежански лагери.

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, обяви, че настоящите лагери, които са препълнени, трябва да бъдат затворени тази година. Планира се те да бъдат заменени с нови, по-малки съоръжения, които трябва да заработят до средата на 2020 г.

Властите и жителите на петте егейски острова яростно се противопоставиха на правителствената инициатива. Те поискаха незабавно репатриране на повечето от лицата, търсещи убежище, и обвиняват ЕС в това, че ги е изоставило.

Някои плакати призоваха да бъдат изгонени "нелегалните мигранти", а границите на страната да бъдат затворени.

 

Демонстрантите прогониха бивши депутати и висши дейци на неонацистката партия "Златна зора", след като последните направиха опит да се присъединят към протеста, съобщи журналист на АФП. "Ако приемем (нов) лагер за 7000 души, неофициално той може да побере до 20-25 000 души", заяви Георгиос Станцос, кмет на източен Самос.

 

Проявите на насилие са чести в пренаселените лагери, а миналата седмица седем души на Лесбос бяха арестувани по подозрение, че са сформирали доброволна група за нападение на мигранти.

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта