26 Февруари 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.811 BGN
1 GBP = 2.3522 BGN
РЕГИОН
14.02.2020 15:46

Коментари 0 / Видяна 388

Вецовете в района на язовир „Дяково“ под специално наблюдение

 

Всички нерегламентирани отклонения на водоподаването от от главни тръбопроводи на язовир „Дяково“ вече са преустановени. На този етап не трябва да има притеснение относно снабдяването с вода за питейно-битови нужди за населените места в района. Това обявиха на специален брифинг днес представители на Напоителни системи – клон „Струма – Места“ и на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Експертите пристигнаха в землището на дупнишкото село Яхиново за да обявят резултатите от извършените до този момент проверки.

 

Преди началато на превантивните мерки е било установено, че над 75 % от водата, която трябва да се влива в язовир „Дяково“, не се е изтичала в съоръжението. Тя е била нерегламентирано отклонявана, заяви управителят на Напоителни системи – клон „Струма – Места“, Марио Михов. На този етап количеството вливаща се в язовира вода, вече е достигнало 90 на сто, т.е. щетите почти са преустановени.

 

„Хората трябва да са спокойни, че вода за битови нужди ще има за години напред. Напрежение не трябва да съществува“, подчерта Михов.

Въпреки успокоителните думи, които чуха жителите на Яхиново, те изразиха опасенията си, че нерегламентирано се ползва вода и за работата на няколкото ВЕЦ-а в района.

„Всички вецове се контролират нон-стоп.Те произвеждат ток и количеството може да се отчете“, категоричен бе Марио Михов.

Контролът спрямо водните централи е изключително строг, увери  и директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, инж. Радослав Георгиев.

„За всички установени нарушения ще бъдат съставени актове на ползвателите. За работата на двата ВЕЦ-а – в Мало село и в Дяково, вече актове са връчени“, допълни инж. Георгиев.

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта