14 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ЛЮБОПИТНO
16.02.2020 16:26

Коментари 0 / Видяна 1490

СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г.

Още по темата: Тежко остава състоянието на пострадалото на АМ „Тракия“ дете Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето

 

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи до 2040 г. поради липса на инвестиции в профилактика и грижи.

 

Базираната в Женева СЗО огласи доклад, че тези страни са съсредоточили ограничените си ресурси върху борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на здравето на майката и детето, вместо да се борят с рака. Тя казва, че те често имат и най-високата смъртност от рак.

 

„Това трябва да привлече вниманието на всички нас да се справим с неприемливите неравенства между лечението на рака в богатите и бедните страни“, казва в доклада Рен Мингхуи, помощник генерален директор на СЗО.

 

"Ако хората имат достъп до системи за първоначални грижи и консултации, тогава ракът може да бъде открит рано, да се лекува ефективно и да се излекува. Ракът не трябва да бъде смъртна присъда за никого никъде", каза той.

 

Докладът гласи, че инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие може да спаси седем милиона живота от рак. "Контролът на рака не трябва да бъде скъп", заяви пред журналисти Андре Илбави от отдела на СЗО за управление на незаразни болести.

 

Годишният доклад установява, че общите случаи на рак в света ще се увеличат с 60% до 2040 г. и се казва, че употребата на тютюн е причина за 25% от смъртните случаи от рак.

 

 

Елизабете Вайдерпас, директор на Международната агенция за изследвания на рака, която работи със СЗО, заяви, че по-доброто лечение на рака в страните с високи доходи доведе до 20-процентов спад на смъртността между 2000 и 2015 г.

 

Но в по-бедните страни намалението е едва 5%. „Трябва да видим всички да се възползват еднакво“, каза тя.

 

Въпреки че ракът отдавна се е считал за болест на богатите страни, това вече не е така, се казва в доклада. Документът сочи, че един от всеки петима хора по света ще се сблъска с диагноза от рак през живота си. "Това е глобална тежест", каза Вайдерпас.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта