01 Април 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
21.02.2020 17:27

Коментари 0 / Видяна 388

Социалното министерство издирва младежите, които нито работят, нито учат

Още по темата: Вижте какво реши Министерският съвет Премиерът Борисов инспектира как летище става паркинг за тирове Кабинетът одобри как да бъдат разпределяни даренията за борбата с коронавируса По предложение на Борисов: ГЕРБ дари 100 000 от партийната си субсидия Премиерът и министрите даряват по 1000 лева от заплатите си на бедни семейства Борисов: Отлагаме данъците до 30 юни, 50 млн. за добавка на пенсионерите Премиерът Борисов провери новия водопровод на Перник Нова мярка: Пенсионерите ще пазаруваат само от 5 до 8 сутрин Държавата затяга мерките: Движение само до работа, аптека и до магазин, полицаи „ще прибират хората“ по парковете Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19

 

Социалното министерство вече издирва младежите, които нито работят, нито учат, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на семинар за журналисти в Банкя.

 

По думите на Сачева тази група младежи са сериозен резерв на пазара на труда и министерството прави всичко възможно да ги активира.

 

По данни на НСИ младежите между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят от 156 хиляди преди три години, сега са около 170 хиляди, каза Сачева.

 

В момента институциите работят съвместно по темата за "нищоправещите" младежи. Събират се данни от ГРАО, НСИ, от регистъра на МОН за учениците, както и регистрите за студенти.

 

Събират се данни и от НАП, така че да се засекат кои са тези 170 хиляди между 15 и 29 години. Идеята е да се разбере повечето младежи от какъв пол са, с какво образование са, да се види дали някои не са заети в сивата икономика.

 

Министерството обмисля да има програма за валидиране на съществуващите умения на младежите, да им се издава сертификат за умения, които да ползват за намиране на работа.

 

Най-много младежи, които нито учат, нито работят има в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен, Габрово, Кюстендил и Варна.

 

Агенцията по заетостта вече е предложила различни мерки за почти 7800 души от тях. Предлагат се работа и различни обучения.

 

Установено е, че част от младежите са отпаднали от образователната система по различни причини.

 

Голяма част от тях се налага да работят и да издържат семействата си, налага се да гледат свои братя и сестри, близки. Има заети в селското стопанство, в строителството без трудово- правни отношения.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта