12 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
21.02.2020 17:27

Коментари 0 / Видяна 484

Социалното министерство издирва младежите, които нито работят, нито учат

Още по темата: Рехав протест срещу Правителството в Благоевград Виктор Орбан поздрави Борисов за приемането на България в чакалнята на еврозоната Без ескалация на напрежението премина третия протестен ден в София Борисов: Оставаме на власт, защото опозицията ще счупи държавата Движението в центъра на София е блокирано от многобройни протестиращи Доган и Пеевски се отказаха от охраната на НСО Караянчева: Симпатизантите ни си тръгнаха мирно, така се прави протест (ВИДЕО) (Видео)ГЕРБ: Отговорността за безредиците се носи лично от Радев (Обновена) (Видео) Започва митингът в подкрепа на правителството Борисов: Държавата ми е мила, не искам да се разруши от глупости (ВИДЕО)

 

Социалното министерство вече издирва младежите, които нито работят, нито учат, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на семинар за журналисти в Банкя.

 

По думите на Сачева тази група младежи са сериозен резерв на пазара на труда и министерството прави всичко възможно да ги активира.

 

По данни на НСИ младежите между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят от 156 хиляди преди три години, сега са около 170 хиляди, каза Сачева.

 

В момента институциите работят съвместно по темата за "нищоправещите" младежи. Събират се данни от ГРАО, НСИ, от регистъра на МОН за учениците, както и регистрите за студенти.

 

Събират се данни и от НАП, така че да се засекат кои са тези 170 хиляди между 15 и 29 години. Идеята е да се разбере повечето младежи от какъв пол са, с какво образование са, да се види дали някои не са заети в сивата икономика.

 

Министерството обмисля да има програма за валидиране на съществуващите умения на младежите, да им се издава сертификат за умения, които да ползват за намиране на работа.

 

Най-много младежи, които нито учат, нито работят има в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен, Габрово, Кюстендил и Варна.

 

Агенцията по заетостта вече е предложила различни мерки за почти 7800 души от тях. Предлагат се работа и различни обучения.

 

Установено е, че част от младежите са отпаднали от образователната система по различни причини.

 

Голяма част от тях се налага да работят и да издържат семействата си, налага се да гледат свои братя и сестри, близки. Има заети в селското стопанство, в строителството без трудово- правни отношения.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта