12 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ОБЩЕСТВО
22.02.2020 11:16

Коментари 0 / Видяна 596

Изключителна изложба "Дипломация и изкуство" гостува в Благоевград

Още по темата: Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград Паметник на бездомното куче „цъфна“ в Благоевград

 

В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложбата "Дипломация и изкуство". Експозицията е по повод 140 години от началото на българската дипломатическа служба.

 

Почитателите на изкуството могат да разгледат творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас. Това не е музейна или колекционерска сбирка. Картините от фонда присъстват със свой „глас“ в представителните зали на министерството и десетки дипломатически мисии по света. Отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани от общи изложби, дарявани от авторите – днес те ни разказват за духа на своето време.

 

Иложбата включва произведения на 12 автори от различни творчески генерации. „Най-стара сред картините е „Женски пазар“ на Цено Тодоров. Всичко е тематично организирано през образите на родното, класическите модели и разбира се новите ветрове и промяната.“, каза при откриването на експозицията Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

 

Посетителите на галерията в Благоевград могат да разглетат катртини на класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Показюани са платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Пейзажи на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев.

Любопитно е, че тези произведения са били част от интериора на българските посолства и културни институти на различни места в Европа и целия свят.

 

„Картините не са катологизирани и съответно репродуцирани, така че са съвсем непознати за широката публика.“  Това обясни Михаел Артамонцев – експерт в Държавния културен институт на Външно министерство.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта