01 Април 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
22.02.2020 16:38

Коментари 0 / Видяна 252

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Още по темата: Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница Ибупрофен може да влоши състоянието на болните от коронавирус, препоръчват парацетамол 15 март – Ден на здравния инспектор България разполага с 53 173 болнични легла

 

Да се увеличи таксата от 3 до 6 лева, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на рецепта за скъпоструващи лекарства, някои от които струват хиляди левове, аптеките получават 2 лева.

 

Всеки месец Моника Каламерова купува скъпоструващо лекарство. То се реимбурсира от Здравната каса на 100% и тя не го плаща, но пък за сметка на това трудно го намира в Русе.

 

Моника Каламерова: Имам син с астма. Той ползва лекарства, които липсват. И има само една аптека, която ни ги доставя. А каква е истината за липсата му, дали се вдига цената или какво, не знам.

 

Един от отговорите е, че аптеките избягват да зареждат скъпоструващи лекарства. Защото за тяхното изписване получават 2 лева, а нямат право на надценка.

 

Пламен Филев - председател на Регионална фармацевтична колегия - Русе: Тези 2 лева, които се заплащат от Здравната каса, не са никакъв стимул, защото т. нар. скъпоструващи, много често на 100% заплатени лекарствени продукти, имат сериозни цени, често пъти преминаващи в 3-4, даже 5-цифрен размер.

 

От друга страна аптеките са длъжни да заплащат скъпоструващите лекарства на складовете, а Здравната каса трябва да им възстанови сумите до 45 дни.

 

Нели Николова - магистър-фармацевт: Трябва да се осигури на аптеките възможност или да си слагат надценка, или тази такса за обслужване на тези рецепти да се увеличи, защото тя в момента е крайно недостатъчна аптеките да поддържат тези лекарства.

Предложението на фармацевтичния съюз е таксата да се увеличи в размер от 3 до 6 лева и тя да се плаща от Здравната каса.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта