14 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
22.02.2020 16:38

Коментари 0 / Видяна 338

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Още по темата: Тежко остава състоянието на пострадалото на АМ „Тракия“ дете Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето

 

Да се увеличи таксата от 3 до 6 лева, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на рецепта за скъпоструващи лекарства, някои от които струват хиляди левове, аптеките получават 2 лева.

 

Всеки месец Моника Каламерова купува скъпоструващо лекарство. То се реимбурсира от Здравната каса на 100% и тя не го плаща, но пък за сметка на това трудно го намира в Русе.

 

Моника Каламерова: Имам син с астма. Той ползва лекарства, които липсват. И има само една аптека, която ни ги доставя. А каква е истината за липсата му, дали се вдига цената или какво, не знам.

 

Един от отговорите е, че аптеките избягват да зареждат скъпоструващи лекарства. Защото за тяхното изписване получават 2 лева, а нямат право на надценка.

 

Пламен Филев - председател на Регионална фармацевтична колегия - Русе: Тези 2 лева, които се заплащат от Здравната каса, не са никакъв стимул, защото т. нар. скъпоструващи, много често на 100% заплатени лекарствени продукти, имат сериозни цени, често пъти преминаващи в 3-4, даже 5-цифрен размер.

 

От друга страна аптеките са длъжни да заплащат скъпоструващите лекарства на складовете, а Здравната каса трябва да им възстанови сумите до 45 дни.

 

Нели Николова - магистър-фармацевт: Трябва да се осигури на аптеките възможност или да си слагат надценка, или тази такса за обслужване на тези рецепти да се увеличи, защото тя в момента е крайно недостатъчна аптеките да поддържат тези лекарства.

Предложението на фармацевтичния съюз е таксата да се увеличи в размер от 3 до 6 лева и тя да се плаща от Здравната каса.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта