01 Април 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
24.02.2020 11:28

Коментари 0 / Видяна 318

Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население

Още по темата: Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница Ибупрофен може да влоши състоянието на болните от коронавирус, препоръчват парацетамол 15 март – Ден на здравния инспектор България разполага с 53 173 болнични легла

 

Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население. Това каза за „Фокус“ алергологът д-р Тихомир Мустаков. Като начало на лечението на първо място е избягването на алергена, а след това имунологичното лечение, което продължава няколко години, каза още той и обясни, че в града полените са по-опасни.

 

 

„Замърсеният градски въздух, обогатен със сажди от двигатели и други източници на горене, свързва в по-големи конгломерати поленовите зърна и по тази причина ги държи в долния слой на въздуха, където ние дишаме. Иначе голяма част от полените излитат на голяма височина, където не са в контакт с хората. Освен това комбинацията от полени и сажди е много по-агресивна за лигавицата на дихателната система, което ги прави и по-силно алергизиращи“, обясни той.

 

 

Д-р Тихомир Мустаков каза още, че съставянето на поленов календар е важно за намаляване на контакт със съответните растения. Той обясни, че алергията се осъществява на ниво лигавица. За около 40% от хората с клинична поява на поленова алергия се счита плесен, на име Алтернария, която се развива в пролетния и есенния сезон. В ранна пролет е и размножителният период на домашно-праховите микрокърлежи, което засилва и домашно-праховите алергии.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта