14 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
24.02.2020 11:28

Коментари 0 / Видяна 436

Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население

Още по темата: Тежко остава състоянието на пострадалото на АМ „Тракия“ дете Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето

 

Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население. Това каза за „Фокус“ алергологът д-р Тихомир Мустаков. Като начало на лечението на първо място е избягването на алергена, а след това имунологичното лечение, което продължава няколко години, каза още той и обясни, че в града полените са по-опасни.

 

 

„Замърсеният градски въздух, обогатен със сажди от двигатели и други източници на горене, свързва в по-големи конгломерати поленовите зърна и по тази причина ги държи в долния слой на въздуха, където ние дишаме. Иначе голяма част от полените излитат на голяма височина, където не са в контакт с хората. Освен това комбинацията от полени и сажди е много по-агресивна за лигавицата на дихателната система, което ги прави и по-силно алергизиращи“, обясни той.

 

 

Д-р Тихомир Мустаков каза още, че съставянето на поленов календар е важно за намаляване на контакт със съответните растения. Той обясни, че алергията се осъществява на ниво лигавица. За около 40% от хората с клинична поява на поленова алергия се счита плесен, на име Алтернария, която се развива в пролетния и есенния сезон. В ранна пролет е и размножителният период на домашно-праховите микрокърлежи, което засилва и домашно-праховите алергии.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта