05 Юни 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СВЯТ
07.03.2020 16:32

Коментари 0 / Видяна 766

Мигранти: Гърците ни събличат и ни връщат в Турция само по бельо

Още по темата: Финландия взема 130 бежанци от Гърция Близо 13 800 непридружени непълнолетни мигранти са поискали убежище в ЕС през 2019 г. Лодка с мигранти се обърна в Дунав, осем са безследно изчезнали Хванаха 72 мигранти, опитващи се да достигнат Острова през Ламанша Мигрантите на гръцко-турската граница напускат района Границите на Турция остават затворени за България Ново напрежение на границата между Гърция и Турция Каракачанов: Армията е в готовност Само на 8 км от България! Започна строежът на новия бежански лагер в Гърция Заловиха повече от 60 мигранти в Северна Македония

 

Няколко мигранти, които се опитват да преминат от Турция в Гърция, казаха пред Си Ен Ен през последната седмица, че гръцките сили за сигурност са взели документите, парите, телефоните и дрехите им, преди да ги изпратят обратно в Турция само по бельо.

 

Си Ен Ен се сдоби с видеоклип, на който се виждат мъже по бельо, пристигащи обратно на турска земя, за които се твърди, че са изпратени обратно през река Еврос, в северозападна Турция, без дрехи от гръцките сили за сигурност.

 

Клипът е заснет от турския държавен оператор TRT. Си Ен Ен не може независимо да потвърди този конкретен видеоклип или обстоятелствата, свързани с това как е заснет.

 

Но групи за правата на човека като Амнести Интернешънъл са документирали десетки подобни свидетелства за бежанци през последните години - които гръцките власти многократно отричат.

 

Репортери на Си Ен Ен са разговаряли с няколко мъже от Сирия, Афганистан, Мароко и Пакистан, които заявиха, че са преживели това насилие и унизително отношение от гръцките сили за сигурност през последните дни.

 

Абдел Азиз, 20-годишен шивач от провинция Алепо в Сирия, каза пред Си Ен Ен, че е бил пребит, съблечен по бельо и вещите му били взети, преди да бъде изпратен обратно.

 

"Бяхме хванати от военни или полиция, носеха оръжие ... взеха ни всички дрехи, останахме по бельо, започнаха да ни бият, някои хора бяха пребити толкова силно, че не можеха да ходят вече", каза Азиз пред Cи Ен Ен, докато вървеше бос в град Одрин близо до границата.

 

"Изгориха личните документи и дрехите, запазиха телефоните и парите", добави той.

 

Хамед, 23-годишен афганистанец, който държи 14-месечния си син, каза, че той и семейството му са преминали в Гърция предната вечер, но са били изтласкани обратно с голяма група други хора.

 

Той каза пред Cи Ен Ен, че групата е преминала граничната река и ходила пет часа, преди гръцките сили за сигурност да ги спрат, да вземат вещите им и да ги депортират обратно в Турция.

 

"Биха ни с нещо като пръчки, а след това ни депортираха", каза той. И двамата с жена му били бити.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта