02 Юни 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ОБЩЕСТВО
12.03.2020 09:45

Коментари 5 / Видяна 3584

На училище по време на пандемия

Още по темата: Паметник на бездомното куче „цъфна“ в Благоевград Поискаха оставката на зам.-кмета по култура в Община Благоевград Благоевградската общественост почете 144 години от смъртта на Георги Измирлиев - Македончето Калъмбов продава хотел за баснословна сума Безвремието, което убива Благоевград Призовават кмета на Благоевград към действия Областният управител Бисер Михайлов свика спешно кризисния щаб за Коронавируса! На училище по време на пандемия Ударна дезинфекция на учебни заведения в Благоевград срещу COVID-19 Благоевградчани излизат на протест

 

От днес десетки хиляди ученици в цяла България тръгнаха на училище.  Тръгнаха след като бяха в грипна ваканция заради върлуващия у нас грип от тип B. Кой излекуван, кой не съвсем – те вече са там, в затворената класна стая, по коридорите, в училищната закусвалня… Скупчени на групи, за да чуят за преживяванията на съучениците си от изминалите неучебни дни. И така ще бъде цели два дни.

 

Два дни, с които незнайно защо не беше удължена националната грипна ваканция – за да се доизлекуват болните и да се даде възможност на деца, родители и учители да преодолеят първоначалното притеснение от появата на коронавирус и у нас.

 

От вчера редакционната поща на Е-79 нюз е засипана с въпроси на притеснени родители, които недоумяват защо децата им са на училище от днес. Къде е Регионалната здравна инспекция? Къде е Регионалното управление на образованието? Къде е Община Благоевград? Това питат загрижени родители.

 

Според тях, предвид цялостната обстановка в страната ни, най-логично би било днешният и утрешният ден да бъдат обявени за неучебни и така да се слеят със следващите събота и неделя. Всеобщото мнение е, че още 4 дни извън учебните заведения биха били от изключително значение за здравето на децата, учителите и целия персонал в училищата.

 

Въпросите на родителите донякъде са основателни. Елица Димитрова например пита защо кметската заповед в Благоевград забрани културните прояви и мероприятия на закрито заради разпространението на COVID-19, а децата са на училище.

 

Жена, работеща в Американски университет и пожелала анонимност пък изключително притеснена пита в писмото си до нашата редакция къде е грижата на здравните власти за живота и здравето на децата на Благоевград. Жената коментира, че самият факт, че университетът, в който работи, за първи път е преустановил работа и учебни занятия, откакто съществува, е достатъчно показателен за нея колко сериозен е проблемът, пред който всички сме изправени. В писмото си тя допълва, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ също прекратява учебните си занятия.

 

Пред Е-79 нюз директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград д-р Веселка Мончева коментира, че броят на болните от грип тип B в Благоевградска област е намалял драстично и това е причината грипната ваканция да не бъде удължена. Според родителите обаче освен сухата бройка на болните в момента, трябва да се взимат предвид и други факти, на първо място сред които е и заплахата от взелия размери на пандемия COVID-19.

 

Много от класните стаи в Благоевград тази сутрин останаха полу празни заради решение от страна на родителите да не пуснат децата си на училище през тези два дни.  

 

 

Автор: Екип, E79 News
Тагове:

Коментари:

Време е, 12.03.2020 15:48

Какъв е проблемът да се мине на дистанционно обучение?

Мария, 12.03.2020 15:47

Не си пуснах детето на училище. Не мога да разчитам на Веселка Мончева. Тя в спокойна обстановка не може да се справи с хигиената в училищата. В тоалетните винаги има по едно кравайче или тортичка и така е години наред. Не мога да очаквам от нея мъдро решение по време на криза или световна пандемия.

До РЗИ, 12.03.2020 14:51

РЗИ да кажат колко инспекции направиха и какво констатираха. Много училищни тоалетни от началото на годината са с изпражнения и без сапун, децата се стискат по цял ден, защото ги е гнус. Каква хигиена? Също, на голямо междучасие всички са струпани на закусвалнята и обменят вируси. Как позволиха да се върнат в училище?!

срамота, 12.03.2020 10:45

Като сте луди пускайте си децата на училище....

Майка, 12.03.2020 09:51

От вчера и аз това пита!!!Хора, не трябва да се подценява случващото се!

1

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта