17 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6133 BGN
1 GBP = 2.1976 BGN
ОБЩЕСТВО
12.03.2020 09:45

Коментари 5 / Видяна 4306

На училище по време на пандемия

Още по темата: 5 села в Община Благоевград остават без детски градини до края на август Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград

 

От днес десетки хиляди ученици в цяла България тръгнаха на училище.  Тръгнаха след като бяха в грипна ваканция заради върлуващия у нас грип от тип B. Кой излекуван, кой не съвсем – те вече са там, в затворената класна стая, по коридорите, в училищната закусвалня… Скупчени на групи, за да чуят за преживяванията на съучениците си от изминалите неучебни дни. И така ще бъде цели два дни.

 

Два дни, с които незнайно защо не беше удължена националната грипна ваканция – за да се доизлекуват болните и да се даде възможност на деца, родители и учители да преодолеят първоначалното притеснение от появата на коронавирус и у нас.

 

От вчера редакционната поща на Е-79 нюз е засипана с въпроси на притеснени родители, които недоумяват защо децата им са на училище от днес. Къде е Регионалната здравна инспекция? Къде е Регионалното управление на образованието? Къде е Община Благоевград? Това питат загрижени родители.

 

Според тях, предвид цялостната обстановка в страната ни, най-логично би било днешният и утрешният ден да бъдат обявени за неучебни и така да се слеят със следващите събота и неделя. Всеобщото мнение е, че още 4 дни извън учебните заведения биха били от изключително значение за здравето на децата, учителите и целия персонал в училищата.

 

Въпросите на родителите донякъде са основателни. Елица Димитрова например пита защо кметската заповед в Благоевград забрани културните прояви и мероприятия на закрито заради разпространението на COVID-19, а децата са на училище.

 

Жена, работеща в Американски университет и пожелала анонимност пък изключително притеснена пита в писмото си до нашата редакция къде е грижата на здравните власти за живота и здравето на децата на Благоевград. Жената коментира, че самият факт, че университетът, в който работи, за първи път е преустановил работа и учебни занятия, откакто съществува, е достатъчно показателен за нея колко сериозен е проблемът, пред който всички сме изправени. В писмото си тя допълва, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ също прекратява учебните си занятия.

 

Пред Е-79 нюз директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград д-р Веселка Мончева коментира, че броят на болните от грип тип B в Благоевградска област е намалял драстично и това е причината грипната ваканция да не бъде удължена. Според родителите обаче освен сухата бройка на болните в момента, трябва да се взимат предвид и други факти, на първо място сред които е и заплахата от взелия размери на пандемия COVID-19.

 

Много от класните стаи в Благоевград тази сутрин останаха полу празни заради решение от страна на родителите да не пуснат децата си на училище през тези два дни.  

 

 

Автор: Екип, E79 News
Тагове:

Коментари:

Време е, 12.03.2020 15:48

Какъв е проблемът да се мине на дистанционно обучение?

Мария, 12.03.2020 15:47

Не си пуснах детето на училище. Не мога да разчитам на Веселка Мончева. Тя в спокойна обстановка не може да се справи с хигиената в училищата. В тоалетните винаги има по едно кравайче или тортичка и така е години наред. Не мога да очаквам от нея мъдро решение по време на криза или световна пандемия.

До РЗИ, 12.03.2020 14:51

РЗИ да кажат колко инспекции направиха и какво констатираха. Много училищни тоалетни от началото на годината са с изпражнения и без сапун, децата се стискат по цял ден, защото ги е гнус. Каква хигиена? Също, на голямо междучасие всички са струпани на закусвалнята и обменят вируси. Как позволиха да се върнат в училище?!

срамота, 12.03.2020 10:45

Като сте луди пускайте си децата на училище....

Майка, 12.03.2020 09:51

От вчера и аз това пита!!!Хора, не трябва да се подценява случващото се!

1

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта