05 Юни 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ЛЮБОПИТНO
19.03.2020 09:18

Коментари 0 / Видяна 750

Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден

Още по темата: Днес имен ден имат всички с хубавите имена… Спасовден е! Изневерите са разрешени! Днес почитаме Възнесение Господне – Спасовден Празник е! 929 души в Благоевград честват имен ден днес Красиви имена празуват днес Празник е! Ето кой има имен ден Летен Никулден е Празнуваме Гергьовден Днес празнуват всички, чиито имена означават “мир” Известни имена празнуват имен ден днес

 

Днес православната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария.

 

На 19 март празнуват всички с имената Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.

 

Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия.

 

Като син на богати родители, той  учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

 

Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските деяния. Като ги прочел, той бил просветен от Истината - Христос. Потърсил учител и го намерил в лицето на свещеник, който го упътил във вярата и го кръстил.

 

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който предприел всичко, за да го накара да се отрече от Христовата вяра. Оженил го насила за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели заедно като брат и сестра, в привиден брак.

 

След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според неговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си.

 

Двамата били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква.

 

Дария е персийско име и означава "победителка".

 

Найден е традиционно българско име, което също празнува на 19 март.

 

Найден означава "намерен".

 

Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Това е бил разпространен начин сред по-бедните слоеве да дадат детето, за което не могат да се грижат, за осиновяване. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат рожба

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта