14 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ОБЩЕСТВО
26.03.2020 09:54

Коментари 0 / Видяна 662

Цените на стоките в Благоевград тръгнаха нагоре

 

Цените на стоките от първа необходимост в Благоевград тръгнаха нагоре и станаха една от най-коментираните теми в социалните мрежи.

 

В най-бедния край в България вече е страшно не само да излезеш от дома си, но и да влезеш в хранителен магазин или аптека, коментират благоевградчани и непрекъснато публикуват на стените си стоки с ненормално високи цени.

 

Естествено, първенство държат най-належащите в момента артикули – като маски, дезинфектанти и витамини.

 

Въпреки уверението на Централния кризисен щаб, че са разпратени маски по всички областни центрове и медиците вече не би трябвало да си търсят такива от аптечната мрежа, в благоевградските аптеки, където ги има, цените им все още са убийствени.

 

Елена Михова сигнализира за драстично повишение на цената на витамин Д. „Преди 10 дни купих витамин Д 90 таблетки за 10 лв., вчера 30 таблетки бяха 21 лв.”, алармира тя.

 

Радослава Димитрова откликна с информация за други медицински артикули, които силно я смутили. „Кутия 100 бр. силиконови ръкавици – 16 лв., дезинфектант за ръце 500 мл – 16 лв., маска за лице 1 бр. – 7 лв. Кошмар”, писа тя.

 

„Спекуланти! Не ги е срам, в нашия магазин е имало 500 мл на цена 6 лв.! Малките тубички от 50 мл – 2.85 лв., от който аз си купих! Трябва да се вземат мерки за тази спекула! Какво има в този дезинфектант – глицерин + спирт! Айде стига бе – идиоти!”, възмути се Milka Milcheva.

 

Същото е положението и с цинка. Според Дафинка Драгомирова най-разпространеният им лекарствен препарат – „Цинкорит”, в аптеките се продава срещу 20 лв., а бил 10 лв. преди епидемията.

 

Цените обаче станаха космически не само за средствата, предпазващи от коронавирус, но и за плодовете и зеленчуците, за които се вярва, че усилват имунната система.

 

„Влизам при зеленчукарите за джинджифил, след като миналата седмица в няколко малки магазинчета нямаше. Има… Поглеждам цената – 13 лв., допреди вируса беше 6 лв. максимум, но спекула няма, казват по телевизора…”, констатира Elena Dimitrova, бивш член на Районната избирателна комисия в Благоевград.

 

„Онзи ден лимоните бяха по 1.79 лв., днес – 5,60 лв…. Гешев бори спекулата…”, направи тъжна констатация с весело емотиконче и ексгубернаторът на Благоевград Владимир Димитров.

 

Силно възмущение предизвика снимка на кренвирши с космическа цена, пуснати в една от големите вериги за хранителни стоки. Точната им цена на килограм е 9,49 лв., искрено възнегодува Mariana Markova.

 

В Благоевград масово малките шишенца дезинфектанти за ръце, които допреди седмица се продаваха за 2,40 лв., сега се търгуват за 4 лева, големите шишета дезинфектанти от по 500 мл поскъпнаха от 5 на 12 лева, а обикновените ръкавици за еднократна употреба, които преди се продаваха за 7-8 лева за кутия от 100 бройки, сега струват 20 лева, сигнализират от всички краища на областния център благоевградчани.

 

Освен това само за седмица нагоре са дръпнали и всички останали цени. Например на едро картофите са поскъпнали с 10%, а оранжерийните домати – с цели 25 на сто, в резултат на което по борсите средната цена на картофите вече е 96 стотинки, а на червените домати – 2,65 лв. за кило, сочат и от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

 

Оранжерийните краставици пък за седмица са поскъпнали с 15% на едро и вече са 3,30 лв. за килограм. С по-високи цени през последните дни са и останалите стоки – захарта добави 4,7% към цената и достигна на едро 1,34 лв./кг, олиото в пластмасова бутилка от 1 л е поскъпнало с 6 ст. и др.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта