14 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
26.03.2020 11:19

Коментари 0 / Видяна 744

Болниците в Благоевградска област са готови да посрещнат евентуална вълна от болни с коронавирус

Още по темата: 15 болни с Covid-19 са настанени в МБАЛ – Благоевград Опашки пред лабораториите в София за доброволни тестове за коронавирус Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли Само 2 нови случая на COVID - 19 в Област Благоевград през изминалото денонощие До 150 000 лв. за средно големи предприятия за преодоляване на последствията от COVID-19 Рекорд: Над 240 000 заразени с коронавирус има по света за 24 часа Д-р Николова: Положителният PCR тест все още не означава заболяване Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП е с COVID-19 77 нови случая на COVID-19 у нас, 7 в Благоевградско Унгария въвежда гранични проверки и карантина за пътуващите

 

Болниците в Благоевградска област са сравнително готови да посрещнат евентуална вълна от болни с коронавирус и да изпълнят заповедта от вторник на Националния кризисен щаб във всяка една от тях, независимо дали е държавна, общинска или частна, да бъде направено специално отделение за приемането им.

 

Легла има, респираторните апарати не достигат, но има начин липсата им да се компенсира с друга апаратура, най-зле обаче е положението с недостигащите анестезиолози – това е общото впечатление от здравните заведения в региона.

 

В най-голямата болница на територията на областта – МБАЛ -Благоевград, легла има предостатъчно. Според управителя д-р Огнян Митев само в инфекциозно отделение има 20 легла, които лесно могат да станат 30, но има и други отделения, които могат да поемат болни с коронавирус, без да пречат на останалите болни.

 

Факт е, че заради павилионния тип, по който е строена, в МБАЛ – Благоевград могат  да бъдат отцепени цели сгради, които да поемат заболелите от COVID-19. Здравното заведение разполага с 12 респираторни апарата и само 6-има анестезиолози, които могат да ги обслужват.

 

За частната МБАЛ ПУЛС на последното заседание на областния кризисен щаб стана ясно, че тя е готова да се включи в борбата с вируса, като приема в отделението си по анестезиология и интензивно лечение нуждаещите се от района с други заболявания, изискващи интензивни грижи.

 

Специализираната болница за онкологични заболявания „Св. Мина” в Благоевград разполага с 4 респираторни апарата и 4-ма реаниматори.

 

„Имаме готовност да обособим легла, но се разбрахме и с областния, и с общинския кризисен щаб това да е много краен

 

вариант, чак  след като се запълнят другите болници”, обясни шефът на специализираното заведение д-р Георги Георгиев. Причината е, че пациентите в онкологията са от най-рисковата група и е крайно нежелателно да се смесват под един покрив с носителите на коварния вирус, защото със сигурност ще станат негови жертви.

 

Основната тежест при евентуален пик на заболели с коронавирус в Благоевград ще се поеме от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, в която вече бе реорганизирано отделение за лечение на пациенти с коронавирус.

 

То е в самостоятелен корпус, с отделен вход и капацитет от 15 легла, които при нужда обаче могат да станат повече. Болницата вече е с монтирана станция за сгъстен въздух, персоналът е готов да окаже адекватна помощ на пациенти с белодробни усложнения, докладва управителят д-р Петър Георгиев.

 

Резервен вариант за Благоевград остава полева болница в сграда в парк “Македония”. Според читатели, позвънили в „Струма”, такава можело да бъде открита и в бившето поделение на с. Мощанец, което е празно.

 

В другото голямо здравно заведение – Югозападната болница, която има бази и в Сандански, и в Петрич, управителят д-р Илия Тонев бе категоричен, че за няколко часа може да реорганизира 3 отделения – неврологичното в Петрич и вътрешните отделения в Петрич и Сандански, така че леглата не са проблем.

 

„Проблем са лекарите – категоричен бе той. – Имаме 8 анестезиолози на щат, при нужда мога да разчитам на 7 от тях, но анестезиолозите са кът в цялата област”, сподели той проблема на всичките болници в страната.

 

По отношение на апаратите д-р Тонев е значително по-спокоен – болницата разполагала с 6 такива, но има и много апарати за обдишване, които могат да се ползват като респираторни при нужда. „При сърдечните реанимации 1анестезиолог обслужва с апарати 7 до 10 болни, така че ще има кой да обдишва болните, но по-добре да не идват”, заключи управителят.

 

В болницата в Гоце Делчев отделението по инфекциозни болести ще се превърне в отделение за болни от коронавирус с около 20 легла, а при нужда ще се ползват и 20-те легла от детското отделение.

 

Според началника на МБАЛ “Иван Скендеров” д-р Владислав Улевинов в наличност са 4-5 респиратора, но при нужда може да се ползва и друга апаратура за обдишване. И тук проблем №1 е персоналът.

 

Според началника на инфекциозното отделение д-р Костадин Итев лекарите са малко, доста медици, и от лекарите, и от сестрите, са в пенсионна възраст и правят компромис да идват на работа, но това се отразява на качеството й.

 

Междувременно стана ясно, че при евентуален наплив към гоцеделчевската болница тук може да възникне страничен проблем – пациентите да попаднат в отделения, ръководени от изцяло нови шефове, върху които в кризисна ситуация пада цялата тежест по функционирането на тези здравни структури.

 

Причината е, че вчера изтече едномесечният срок, даден от д-р Улевинов на медиците да подадат молби за участие в 2 конкурса – за началници на 14-те болнични отделения, 9 старши медицински сестри, старши рентгенов лаборант на отделение по образна диагностика и старши клиничен лаборант.

 

Конкурсите бяха обявени от него  в края на февруари, когато 26 лекари в болницата предприеха атака с жалби срещу управителя с обвинения за лошо ръководене на болницата.

 

Лекарите, много от които са и завеждащ отделения, в момента са в предизвестие за напускане, затова най-вероятно след месец здравното заведение ще има почти напълно променен управленски състав, ако се явят кандидати за местата.

 

Желаещите да оглавят отделенията трябва да представят писмено програма за развитието и дейността на съответното отделение за период от 3 г. и да бъдат склонни да получат  щатен договор за същия период.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта