05 Юни 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
01.04.2020 12:12

Коментари 0 / Видяна 430

Банско след блокадата – ще има ли ефект от карантината

Още по темата: Ген. Мутафчийски: Пикът на епидемията беше през април Рекорден брой заразени с Covid-19 в Македония Испания удължи извънредното положение до 21 юни Северна Македония върна карантината Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб Благоевградчанин почина от COVID - 19 Затвориха болнично отделение в Сливен заради заразени медици 22 са новите случаи на Ковид-19 у нас Само за денонощие: 103 000 души са се заразили с COVID-19 в света 19 са новите случаи на COVID - 19 у нас

 

Първи ден без карантина в Банско, но със строг пропускателен режим, разрешаващ влизане и излизане от града само по неотложни причини.

Банско излезе от двуседмичната карантина, чиято цел беше да не позволи пренос на заразата от коронавирус чрез влизане и излизане на хора от града.

 

Силно ограничена беше активността и в самия курорт, в който работеха само лекарите, аптеките и хранителните магазини.

 

Всичко друго замря, а хората се прибраха в домовете си заедно със страха.

 

Да излязат от Банско и да отлетят за родината си беше разрешено само на чуждите туристи, около 1000, след организиран от посолствата на съответните държави транспорт и ескорт.

 

За зла участ точно сред чужденците бяха открити първите положителни проби на коронавируса. 

 

 На входа на хранителен магазин се появи бележка на английски „забранено за граждани на Великобритания“.

 

Някои промениха отношението си и към руснаците, които останаха в жилищата си в града.

 

Това обаче далеч не беше масово и не се превърна в зараза.

 

В града останаха и много българи, които си изкарват хляба от туристическата индустрия.

 

Повечето от тях изведнъж останаха без работа, без средства и без възможност да се приберат у дома и се оказаха зад стената на карантината.

 

Логично те бяха и първите, които едва изчакаха карантината да падне. 

 

В първите часове снощи беше истинско стълпотворение – на желаещите да излязат, на тези, които очакваха да влязат в Банско, и на останалите, които преминаваха транзит през града.

 

Някои недоволстваха, други се съмняваха, трети мъдро изчакваха.

 

Днес се очаква немалко хора от съседни населени места да се върнат на работа в Банско, както и обратното – местните хора да излязат от града, за да отидат до своята работа.

 

 Мнозина от жителите на града си задават въпроса за смисъла от карантината и защо никой не изследва ефекта от нея, предава БНР.

 

Дори резултатите от 50-те проби, взети от пациенти по препоръка на личните лекари, ще излязат днес, когато защитната блокада вече е вдигната.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта