10 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
03.04.2020 12:25

Коментари 0 / Видяна 510

Горанов: Лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек

Още по темата: Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40 (ВИДЕО) Ангелкова: Има раздвижване на туристи, доста българи са избрали Черноморието В България се живее най-евтино от страните в ЕС Вдигат пенсиите от 1 юли Нови правила за отпускането на безлихвен кредит за физически лица Банско и Разлог с най - много безработни в страната между февруари и май Одобрени са промени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г. Велев: Кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година Външният дълг намалява с 576 млн. евро 1021,10 лева е среден осигурителен доход за март

 

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

 

Той представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета, предаде БГНЕС.

 

В нея е заложено, че лимитът по новия дълг ще бъде увеличен от 2,2 милиарда лева. За да се финансира дефицитът в хазната и увеличаването на капитала на банката за развитие, са необходими 4,2 милиарда лева, предаде БНР.

 

Останалата сума ще бъде буфер, обясни Горанов:

 

“Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини: за погасяване на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен”.

 

Заседанието на бюджетната комисия се провежда в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус.

 

Участниците в заседанието носят маски и ръкавици.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта