29 Юли 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
РЕГИОН
24.04.2020 11:26

Коментари 0 / Видяна 1356

Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

Още по темата: Без такса за изхранване на децата от предучилищната възраст в община Петрич ДГ №3 „Слънце“ от вчера работи извънредно за децата на лекарите от петричката болница Кметът на Петрич Д. Бръчков предлага да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти Отменят и кукерския фестивал в Петрич Георги Ангелски напуска ОбС Петрич Община Петрич с нови епидемични мерки от днес Щабът в Петрич иска вечерен час за заведенията и удължаване на мерките до 15 ноември Въвеждат вечерен час за заведенията в Петрич Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ

 

Финансирането на проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи” ще бъде по Оперативна Програма „Региони в растеж” – одобрение на инвестиционни намерения, свързани с разработването на цялостен интегриран туристически продукт с основен акцент - паметник на културата с национално значение и съпътстващи дейности по социализация на паметника, които да допринесат за социално-икономическото развитие на региона.

 

Това е заложено и в решението на ОбС – Петрич, с което Античен град Хераклея Синтика се определи като „Обект от първостепенно значение за община Петрич“.

 

За обекта е разработена идейна концепция под ръководството на ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински, включваща реставрация, консервация и социализация.

 

Проектът на Община Петрич има подкрепата на Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство.

 

За социализацията и популяризирането на археологическия обект ще се създаде подходяща туристическа инфраструктура, включваща туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих, рекреация и почивка.

 

Ще бъде изграден паркинг за автомобили, автобуси и каравани.

 

Предвидени са атракциони, показващи римските традиции в управлението и използването на водата.

 

Предвижда се също така да се изгради Посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където чрез дигитални 3D възстановки и визуализации ще бъде представен един съвременен начин за експониране на археологията, увлекателен за подрастващите.

 

Ще се разработят приложения и интерактивни модели, които да позволяват обекта да се разглежда и от разстояние само през телефон или таблет.

 

Също така залата ще бъде оборудвана с 3D очила за виртуална реалност, интерактивни маси и табла, гобо протектор, холограмен куб и други, осигуряващи внедряване на съвременни технологии на обекта.

 

Към идейната концепция и на база заданието е разработен финансов модел на очакваната инвестиция, като в него са заложени финансовите параметри на очакваните разходи и приходи.

 

На база финансовия анализ се определи необходимата обща сума за инвестицията, която възлиза в размер на 8 175 758,90лв. Усвояването на средствата по програмата започва след 2022 г. Всички проекти по програмата включват безвъзмездно финансиране и дългосрочен нисколихвен заем (20 г.).

 

Очакваните приходи за същия период според разработения бизнес план възлизат на 5 880 000,00лв., която сума като приход от обекта ще бъде от продажба на билети, отдаване под наем на площи и помещения, продажба на сувенири, книги и други туристически продукти, организиране на фестивали и различни мероприятия.

 

При бъдещо одобрение на проекта на община Петрич, обект Античен град Хераклея Синтика ще се нареди до вече утвърдени и популярни туристически обекти в страната, получили одобрение на проектите си, а именно Перперикон, Казанлъшката гробница, Вила Армира, Крепостта в Хисаря.

 

Това практически ще бъде единственият проект с подобна мащабност за Югозападна България. Освен голяма отговорност в опазването на културното ни наследство, дългосрочните цели на проекта, който Община Петрич разработва, са създаване на подходящ социално – икономически климат за малкия и среден бизнес в сферата на обслужването и туристическите услуги в района.

 

Проектът на Община Петрич е внесен за одобрение. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта