29 Юли 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
РЕГИОН
13.05.2020 15:38

Коментари 0 / Видяна 1456

Отварят къщата на Ванга в Рупите

Още по темата: Без такса за изхранване на децата от предучилищната възраст в община Петрич ДГ №3 „Слънце“ от вчера работи извънредно за децата на лекарите от петричката болница Кметът на Петрич Д. Бръчков предлага да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти Отменят и кукерския фестивал в Петрич Георги Ангелски напуска ОбС Петрич Община Петрич с нови епидемични мерки от днес Щабът в Петрич иска вечерен час за заведенията и удължаване на мерките до 15 ноември Въвеждат вечерен час за заведенията в Петрич Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ

 

Ще се влиза по един, организацията ще е като в парковете

 

Къщата на Ванга в Рупите отваря врати след 13 май.

 

Това обяви „Серафим Иванов, управител на комплекса в подножието на вулкана Кожух. Сградата беше затворена преди повече от месец заради заразата, която промени света.

 

В ситуацията на разхлабване на мерките срещу коронавирус в цялата страна и от святото място са взели решение постепенно да се върнат към нормалния начин на работа.

 

"В събота и особено в неделя имаше много хора, което ни накара да се замислим, че наближава времето да отворим къщата и документалната зала. Влизането на посетителите ще бъде по един, като няма да се спират и постоянно ще се движат. Препоръчваме на хората да не докосват нищо вътре.

 

Организацията на влизане ще бъде като в парковете - еднопосочно движение и постоянно ходене, без да се стои на едно място", обясни Иванов.

 

На различни места в комплекса са разположени дезинфектанти, които да се ползват от посетителите. "По отношение на поляните не можем да забраним на хората да сядат и да се събират на групи.

 

Това ще оставим на тяхната съвест и отговорност. Като вярваме, че при нас идват отговорни хора и няма да допуснат нарушаване на мерките", добавиха от управата на красивото място в Рупите.

 

Затоплянето на времето, почивните дни и охлабването на мерките предизвикаха стотици души да се отправят край святото място край Петрич. Сред посетителите можеха да бъдат забелязани популярни лица като футболиста Спас Делев с приятелката си, както и певицата Дебора, която изведе на чист въздух малкия си син.

 

Очаква се с отварянето на границите да се завърнат и посетителите от чужбина, като традиционно най-голям е броят на гостите от Русия, където Ванга от десетилетия е на почит.

 

 По време на извънредното положение църквата в Рупите не затвори врати нито за момент.

 

Храмът работеше всеки ден, но посетители почти липсваха. Всеки петък, събота и неделя, а също така и на официалните църковни празници свещеник изнася служба в храма.

 

Извършват се всички религиозни обреди като венчавки и кръщенета, като записването е предварително. Къщата на Ванга е построена през 1970 г. Първоначално пророчицата я ползва само през деня, а вечер се прибира за спане в Петрич.

 

След 1994 г. поради влошеното си здраве я обитава постоянно. От нея на 3 август 1996 г. Ванга заминава в Правителствена болница - София, и след 8 дни си отива завинаги от този свят.

 

В тази къщичка на 6 септември 1984 г. Ванга публично завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на българската държава. В постройката на 4 декември 1994 г. пророчицата учредява фондацията, носеща нейното име, и й дарява построения от нея храм "Света Петка Българска".

 

След смъртта на пророчицата на 11 август 1996 г. къщичката е запечатана поради оспорване на завещанието от страна на сестра й Люба Гайгурова.

 

Съдът отхвърля искането за отмяна на завещанието като неоснователно и зачита волята на Ванга. На 25 март 2014 г. с водосвет къщичката е отворена за посетители и преди пандемията приемаше българи и чужденци, които искат да се докоснат до дома на пророчицата.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта