07 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СПОРТ
20.05.2020 14:40

Коментари 0 / Видяна 610

"Левски" прие дарението на Пеевски. Търси още 2,5 млн. левa

 

Управителният съвет на "Левски" взе решение да приеме дарението от 500 000 лв. от фирмата на депутата на ДПС Делян Пеевски.

 

Това заяви изпълнителният директор на "сините" Павел Колев след проведения Управителен съвет днес (20 май).

"Ние носим отговорност към акционерите на клуба и към привържениците на "Левски".

 

В тази ситуация ние сме натоварени с тази отговорност, че клубът да оцелее. От тази гледна точка нямаме право да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както сме правили в последните месеци, с една единствена цел - "Левски" да го има не само до общото събрание, а и след това, и да го предадем "в добро здраве" на следващото управление", заяви Колев и добави:

"Левски" не се е молил за това дарение.

 

Не сме поставяли предварителни условия за това кой да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от 3 месеца. По нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има привърженици и на други отбори. Лично имам съобщения от поне 15 привърженици на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има и са дарили. Дарението е едностранен договор, който произвежда задължения само за дарителя.

 

На нас условия никой не ни е поставял и ние нямаме задължения към хората, които даряват, освен да похарчим парите прозрачно в името на това "Левски" да е в добро финансово състояние. Аз, като изпълнителен директор, ще понеса негативите, заедно с Управителния съвет, ако има такива. Нашата цел е една - "Левски" да продължи да съществува. От тази гледна точка, най-добрият вариант е с инструменти - да дойдат тук хора, които да носят отговорността. Тогава да взимат други решения"

Колев заяви, че съобщаването за дарението от страна на Пеевски не е било с цел благодарност, а за да се информира "синята" общност. Той уточни, че в последните години парични постъпления от този тип са правени, но за тях не е било съобщавано.

 

Самото дарение от депутата предизвика бурни реакции, като Тръст "Синя България" - организацията на феновете, която притежава и 10% от акциите на "сините", категорично застана на позицията, че парите трябва да се върнат или да се предоставят за друга кауза.

 

След срещата стана ясно, че "сините" ще свикат Общо събрание на акционерите. Предложените дати са две - 6 юли или 22 юли.

 

"Клубът трябва да свика общо събрание на 6 юли, като в поканата ще бъде предвидена и втора дата, като съществува възможност мажоритарният акционер или негов упълномощен представител да не присъства, което ще го направи невъзможно за провеждане поради липса на кворум. Втората дата е 22 юли", заяви Колев.

 

Той разясни, че на срещата на акционерите няма да се обсъжда процедура по обезсилване на мажоритарния пакет акции на клуба. 86,6% от ценните книги за собствеността на "Левски" се намират на стадион "Георги Аспарухов" и са с неизяснена собственост. Те бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов от фактическия им собственик Георги Попов, който е приближен до бизнесмена и основен финансов благодетел на "сините" в последната година Васил Божков.

 

Премиерът заяви, че не е собственик на клуба и няма намерение да предприема действия с акциите. По-рано през деня Божков, който е заедно с Попов в Дубай и двамата имат 11 повдигнати обвинения от българската прокуратура, предложи съдбата на акциите да се реши чрез онлайн гласуване на официалната му страница.

 

"Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, която крие редица рискове и изисква съгласието на мажоритарния акционер, защото не може да се направи едностранно. Това означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши редица кредитори от обезпечение и не е най-добрата опция", заяви Колев.

 

Той каза, че, за да съществува клубът, до края на юли са необходими около 3 млн. лева.

 

"До към края на юли са необходими някъде около 3 млн. лева. Най-спешните плащания си остават тези, които ги знаете. В най-новата история на българския футбол по-прозрачен клуб от "Левски" няма. Не смятаме да изневеряваме на този принцип. Един бюджет се формира на база на възможности и инвеститори, които са решили да инвестират някакви средства.

 

Ако тези инвеститори ги няма, тогава бюджетът може да бъде различен. Всякакви интерпретации на тема, че в "Левски" в последната 1 година се е изсипвал безконтролно "златен дъжд" от пари, са толкова нелепи, че няма смисъл да ги коментирам. Най-важните са заплатите на футболистите.

 

Други активи футболните клубове нямат, такива са футболистите. Правим всичко възможно да ги задържим, за да можем да реагираме при отваряне на трансферния прозорец и да генерираме приходи и да свием разходи", заяви още изпълнителният директор.

 

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

 

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски".

 

От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Автор: bTV, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта