04 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6209 BGN
1 GBP = 2.1614 BGN
СТРАНА
22.05.2020 16:42

Коментари 0 / Видяна 862

Връчване на глоби по интернет – плащаме с карта!

Още по темата: 490 машини са обработвали пътищата в страната през нощта Близо 400 машини са обработвали републиканските пътища през нощта Нормален трафик на ГКПП "Кулата - Промахон" До утре движението по "Тракия" ще е в една лента И днес: Километрична опашка на ГКПП – Кулата-Промахон Спряха леките автомобили през ГКПП "Промахон" от 23 до 7 ч., тестват всички с бърз тест АПИ: Шофьорите да карат с повишено внимание по пътя Симитли – Кресна Високопланинските проходи вече са в режим на зимно поддържане Започва нов етап от акция „Зима” АПИ отпуска пари за ремонт на мост на пътя Благоевград-Падеж

 

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и МВР предлагат промени в закона, с които глобите за нарушения на пътя да станат неизбежни.

 

Предвидено е съкращаване процедурата по налагане на административната санкция.

 

Сега за голяма част от актовете се налагат глоби с наказателно постановление, което затруднява процеса, защото наказанието влиза в сила едва след неговото връчване и изтичане на срока за обжалване или потвърждаването му от съда.

 

Използва се и допълнителен ресурс от контролните органи за връчване на наказателните постановления на нарушителите.

 

С предложените изменения в Закона за движение по пътищата установяването на нарушението и наказанието ще става с една процедура и един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, което ще може да става веднага.

 

С него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения.

 

Този нов фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения и възможност за плащане на 70% от глобата до 14 дни.

 

След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията трябва да се заплати в пълен размер. Ако в този период не се събере наложената глоба, тя ще бъде изпращана в НАП за принудително събиране.

 

Улесняват се и процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Това ще става присъствено – при съставянето им или с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса на нарушителя през седем дни, при които се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му.

 

Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др.

 

На интернет портала на МВР ще се създаде и възможност всеки гражданин доброволно да регистрира свой електронен адрес, на който издадените административни санкции да бъдат изпращани.

 

В случай, че нарушителят не може да бъде открит, съобщаването може да стане чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната териториална структура, на която е установено нарушението за срок от минимум 7 дни.

 

След изтичането на този срок фишът се смята за връчен. Досега това не беше възможно.

 

Предвидени са административни облекчения за гражданите и юридическите лица при заплащането на наложените глоби.

 

Това ще става както на гише, така и чрез банкова карта, по банков път или по интернет или с друг електронен платежен инструмент.

 

На портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за заплащане на наложени санкции чрез интернет банкиране или с кредитна/дебитна карта.

 

С направените изменения ще отпадне и хартиеният контролен талон към свидетелството за управление на МПС.

 

Това не означава отпадане на системата с контролни точки – тя ще продължи да действа, но само електронно.

 

Отпада задължението за водачите винаги да носят талона в себе си, а само свидетелството си за управление

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта