04 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6209 BGN
1 GBP = 2.1614 BGN
СТРАНА
23.05.2020 10:19

Коментари 0 / Видяна 968

Хиляди студенти все още не знаят дали ще могат да заминат на бригада

Още по темата: ОКОНЧАТЕЛНО: Здравният министър налага задължителна изолация Няма COVID-19 в Септември (Симитли) Медицински сестри от детските заведения в Сандански станаха доброволци в COVID отделенията Първите ваксини срещу COVID-19 ще са за медиците, служителите на МВР и хората над 70 години Окончателно: Карантинирането ще става по телефон, с имейл или SMS, при отказ – глоба Четирима издъхнаха тази нощ в МБАЛ - Благоевград Медицинският екип в Ковид сектора в онкоболницата в Благоевград е в пълна готовност за прием на болни СЗО: През следващите 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса Ръст на новите случаи на К-19 Шефът на Спешния център в Благоевград става доброволец в болницата

 

Заради пандемията от COVID-19 хиляди студенти са в изчакване.

 

Ще заминат ли на бригада в Щатите. За момента пътуванията не са отменени, а само отложени, заявиха за NOVA от външното ни министерство.

 

Всяка година около 6 хиляди български студенти се отправят към Америка. Бригадите трябваше да са в ход от средата на май.

 

Вече няколко пъти обаче датата се отлага, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.

 

В края на март началникът на оперативния щаб – ген. Мутафчийски, беше първият, който охлади ентусиазма на студентите, готвещи се за бригади. “Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде.

 

Това е моят отговор”, заяви тогава ген. Мутафчийски.

 

За трета поредна година Нели подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен. Полетът й е след седмица.

 

„Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара“, разказва Нели Стоилова.

 

В случай, че се откаже да замине на бригада Нели изчислява, че ще може да възстанови само половината от дадената сума.

 

Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева.

 

Като част от Асоциацията на участниците в студентски бригади Нели следи и ситуацията с десетки други българи, готвещи се за бригади.

 

„Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи.

 

Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина“, казва още Нели.

 

От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.

 

“Държавният департамент временно преустанови издаването на визи във всички посолства на САЩ.

 

Нашите мисии в чужбина ще възобновят рутинните визови услуги възможно най-скоро, но в момента не можем да дадем конкретна дата. Пътуващите могат да бъдат поставени под карантина, ако решат да пътуват до Съединените щати.”

Автор: nova.bg, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта