10 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СВЯТ
24.05.2020 10:19

Коментари 0 / Видяна 1006

Как пътуваме до съседните страни?

Още по темата: От днес започва акция „Скорост“ Спокоен е трафикът на ГКПП „Кулата“ Без опашки на ГКПП „Кулата“, проверките и PCR тестовете отнемат минути ЕП прие пакета „Мобилност“ Интензивен трафик на “Кулата“ Затвориха участък от АМ “Струма” Спокойна е обстановката на ГКПП "Кулата" Опашката на Кулата се стопи до около 6 км Над 10км опашка на ГКПП „Кулата“ От утре: За туристи остава отворен само „Кулата – Промахон“

 

Отпадна забраната за влизане в страната за гражданите на ЕС и страни от Шенген. Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната български и европейски граждани обаче не отпада. Изключение има само за някои пътуващи, сред които са членове на семейства на български граждани или във фактическо съжителство, когато срокът на техния престой е до 7 дни.

 

Великобритания обмисля глоба в размер на 1000 паунда за тези, които не спазват 14-дневна карантина при влизане в страната. Влизането на територията на Сърбия и Гърция ще става без декларация и тест, Румъния засега разрешава преминаването транзитно през нейна територия. Как ще пътуваме до съседните страни?

 

Гърция

Без 14-дневна карантина и с по-ниски транспортни такси – така от 1 юни Гърция ще посреща чужденци. Атина няма да повишава тол таксите по магистралите. За срок от 5 месеца се понижават цените на билетите за всички транспортни услуги – морски и сухоземен. По-евтино ще се пътува и в градския транспорт – от 1.40, билетчето става 1.20 евро.

 

В момента по море може да се стигне само до Крит, но от понеделник е разрешен достъпът до всички острови. Тези, които искат да пътуват с ферибот, ще трябва да попълват декларация, в която ще съобщават дали са имали симптоми на COVID-19 и контактите им през изминалите седмици. Личните данни на пасажерите ще се съхраняват за срок от две седмици.

 

Сърбия

От днес границите на Сърбия са отворени за всички нейни и чуждестранни граждани. Влизащите в страната ще попълват декларация на сръбски и английски език, но няма нужда да предоставят резултати от тест за коронавирус. Отпада и 14-дневната карантина.

 

Стига да спазват социална дистанция, всички граждани са свободни да се придвижват на територията на Сърбия.

 

Турция

Турция предприема мерки, за да спаси туристическия сезон. Анкара вече разреши достъпа на български граждани за лечение, очаква се скоро границите да отворят за всички.

 

Румъния

Румъния предстои да одобри облекчаването на достъпа на гражданите на съседни държави, но правителствената криза в страната, забави одобрението на това решение.

 

На този етап българските граждани могат свободно да минават транзитно през страната, без да е необходимо да предоставят индивидуално разрешение.

 

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта