29 Октомври 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
26.05.2020 11:43

Коментари 0 / Видяна 754

Петричко село на протест

Още по темата: Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ Заради COVID - 19! Нови по - строги мерки в Петрич Откраднаха около 10 000 лв от частен дом в Петрич 89 килограма марихуана откриха край Петрич 24 години без пророчицата Ванга Сигнал за незаконно строителство в местността Рупите Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение

 

Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището в населеното място да бъде затворено.

 

Ако то бъде закрито, децата ще трябва да посещават учебното заведение в близко село.

 

В Михнево живеят около 1000 души. Школото е построено през 1908 г. с доброволния труд на местните. През 1913 г. бива опожарено, а след това отново е възстановено.

 

За „Тази сутрин“ директорът на Дирекция образование към Община Петрич Нина Попова обясни, че основната причина да се поиска закриването на училището е намаляването на броя на децата.

 

„През учебната 2015-16 г. учениците в ОУ „Екзарх Йосиф“ са били 70. След това те постепенно намаляват. За следващата 2020-21 г. се очаква 37 ученици да прекрачат прага на заведението“, коментира тя.

 

Местните са на мнение, че в училището работят добри педагози, които работят успешно с техните деца. По думите им доказателство за това са успехите на Националното външно оценяване.

 

Те подкрепят изцяло училището и не искат децата им да бъдат пренасочвани другаде. Според тях няма как нормативната база да е една и съща за населени места със 100 хил. души и за място с 1000.

 

Месните обясниха, че голяма част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е свързана от рано сутрин до късно вечер – т.е преместване на техните деца ще усложни ситуацията.

 

Те смятат, че ако се закрие училището, това ще означава да се остави селото на доизживяване и постепенното му обезлюдяване. Кметът на Михнево обясни, че се търсят варианти за запазване на училището.

 

От Комисията към Общинския съвет подчертаха, че решение за закриване на училището все още не е взето.

Автор: bTV, E79 News; Снимки: bTV
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта