10 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
27.05.2020 14:14

Коментари 0 / Видяна 512

Изписаха здрава медсестрата и още една жена от с. Осина

Още по темата: Три станаха учителките в Белица с Covid-19 Най-голямата шивашка фабрика в Югозапада затвори заради служители с COVID-19 Първи смъртен случай от коронавирус в Дупница 11 от 19-те нови случая на COVID – 19 за областта са на благоевградчани Драстичен скок! 330 новозаразени! Нов рекорд и в Благоевград! Доколко ни предпазват маските от заразяване с коронавирус Гърция връща строгите мерки другата седмица? МВнР: Тестването за COVID-19 на “Промахон” не е задължително, а на избирателен принцип НА ЖИВО: Връщат някои от мерките заради COVID-19! Благоевградската болница стяга ново отделение за пациенти с СOVID-19

 

Медицинската сестра от сатовчанското село Осина, която беше сред първите заразени с коронавирус, е изписана от гоцеделчевската болница.

 

Тя и още една хоспитализирана жена от селото са напълно излекувани и след като са показали отрицателни резултати за Ковид-19, са се прибрали в домовете си, заяви кметът на с. Осина Славчо Хаджиев.

 

Тези дни се очаква поетапно да бъдат изписани и останалите жители на селото, които през последния месец бяха над 10 човека, информира в. „Струма“. Огнището на коронавируса в с. Осина е овладяно, от десетина дни вече няма установен нов случай.

 

Припомняме, че заразата пламна в няколко рода и съседи от една улица, а общият брой на вирусоносителите надвърли 30 човека. Според РЗИ вирусът е предаден от онкоболна жена, която впоследствие почина след лечение в софийска болница, където са установени пациенти с положителни проби. 69-годишен мъж от селото, диагностициран като вирусоносител, също почина, но той е бил със сериозни съпътстващи заболявания. Доста от контактните лица бяха поставени под карантина, до затваряне на село Осина не се стигна, но бяха въведени сериозни противоепидемични мерки по отношенение на дезинфекция и социална изолация.

 

При рестриктивни мерки е преминал и мюсюлманският празник Рамазан Байрам, движение из селото почти не е имало, хората са се въздържали да ходят по домовете да си търсят прошка, а са го правили онлайн по телефона, добави кметът.

 

Епидемията с коронавируса започва да утихва, за последната една седмица са установени общо 11 лица, които са от района на гоцеделчевските села. За периода 18-25 май са взети общо 151 проби за РCR изследвания, като от тях 11 са положителни за Covid-19, съобщават от РЗИ.

 

Издадени са 650 акта за отмяна на предписания за поставяне под карантина. Извършени са 113 проверки на обекти с обществено предназначение и са връчени 25 предписания за спазване на противоепидемичните мерки, изготвени са 18 отговора по сигнали и жалби на граждани. През този период няма заразени медицински лица, както и нови смъртни случаи.

 

В инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград има трима пациенти, които са пред изписване. При масовото тестване миналата седмица в специализирани домове за стари хора и за хора със психични разстройства в Благоевградска област всички резултати са отрицателни. До момента са направени РCR изследвания на персонала в Дома за пълнолетни лица с психични разтройства – 35, Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица от с. Петрово – 19, Дома за стари хора в с. Падеш – 25, Центъра за настаняване от семеен тип ,,Надежда“ – 26.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта