07 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
27.05.2020 15:31

Коментари 0 / Видяна 508

Депутатите приеха изцяло нов Закон за храните

Още по темата: РЗИ в Народното събрание, връчват актовете на депутатите без маски Отхвърлиха ветото на президента Пак скандал за носенето на маски в парламента Единодушно депутатите приеха актуализацията на бюджета за държавните гаранции Депутатите се изпокараха заради носенето на предпазни маски Парламентът прие правилата за избор на състава на Комисията за защита на личните данни Ананиев: Трябва да има организация за работата в НС, там средата е рискова Глобяват ГЕРБ и БСП за неспазване на мерките НС трябва да открие процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР Веселин Марешки: Трябва да има безплатни лекарства за ученици до 4 клас и пенсионери

 

Депутатите подкрепиха законодателния пакет, иницииран от министерството на земеделието, храните и горите в областта на законодателството, уреждащо обществените отношения по цялата агрохранителна верига.

 

Това са два закона – законът за управление на агрохранителната верига и закона за храните, който е изцяло нов закон.

 

„Този законодателен пакет цели да гарантира на българския потребител качеството и сигурността в потребяваните храни от производителя на суровината до предлагането му“, заяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг.

 

Двата закона са хармонизирани изцяло с Европейското законодателство и въвеждат нови моменти.

 

Онлайн търговията с храни, която стана изключително популярна в условията на пандемия, за първи път се регламентира.

„Тя не е нещо ново, но ще има изисквания, за да има последваща отговорност при случаи на нарушения. Отговорността за безопасността и качеството остава за оператора“, коментира Танева.

 

Другият момент е възможността храните да бъдат етикетирани. При условие, че основната суровина е добита в България и последвалата обработка е изцяло извършена от местни оператори, върху храната ще бъде поставян етикет, който указва това с обозначението „Добит в България“ или „Продукт от България“.

 

„Регламентира се и хранителното банкиране, въвеждат се условия за това кой може да бъде оператор в хранителното банкиране. Увеличават се и санкциите за различни видове нарушения, почти двойно спрямо сегашните норми“, добави още Танева.

 

Създава се национален консултативен съвет в областта на храните към министъра на земеделието храните и горите.

Единственият компетентен орган за контрол в областта на храните остава БАБХ.

 

Под контрол ще попаднат и хранително добавки, които досега са били извън регулацията за това.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта