13 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ОБЩЕСТВО
28.05.2020 11:17

Коментари 0 / Видяна 720

Благоевградската общественост почете 144 години от смъртта на Георги Измирлиев - Македончето

Още по темата: Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград Паметник на бездомното куче „цъфна“ в Благоевград
 

С поднасяне на венци и цветя в Благоевград бе почетена паметта на Георги Измирлиев - Македончето.

 

 Ритуалът започна с изпълнение на Националния химн, след което бяха припомнени кратки биографични данни за българския революционен, роден в Горна Джумая (днес Благоевград).

 

 Цветя и венци бяха поднесени от представители на политически партии, на културни и образователни институции, както и от граждани.

 

 Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година. Учи в Серес, в Цариград и във Военното училище в Одеса като юнкер в Люблянския пехотен 59-и полк.

 

След като установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция в Румъния Македончето се включва като военен специалист в подготовката на Априлското въстание 1876 г.

 

 Гюргевския революционен комитет го избира за помощник-апостол и военен ръководител на Първи Търновски революционен окръг в България. В началото на 1876 година.

 

 Георги Измирлиев се прехвърлил през река Дунав в определения му район, където развива широка организаторска дейност - създава нови комитети, привлича много съидейници и ги обучавана военно дело.

 

След предателство турските власти тръгват по следите му, арестуват го и издават смъртна присъда.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта