13 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
28.05.2020 16:20

Коментари 0 / Видяна 464

ВКС окончателно остави на свобода осъдения за убийство Полфрийман

Още по темата: 29-годишният мъж, арестуван на протеста в петък, е пуснат под гаранция Ивайло Иванов: Българската полиция не е враг на народа ВСС поиска спешна среща с президента Румен Радев (На живо) Брифинг на главния прокурор Иван Гешев Зарадзи пакет “Мобилност”! България ще заведе дело пред Съда на ЕС Закриха районните прокуратури в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и Разлог Районен съд – Разлог отложи делото срещу Явор Бахаров Оставиха в ареста убиеца на Милен Цветков Делото за смъртта на Чората върви към нова развръзка! Върховният съд ще изслуша експертизата 8 години затвор за Иванчева

 

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от съда. Определението не подлежи на обжалване, се произнасят магистратите.

 

Полфлийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, но сйдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври - с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата.

 

Последваха протести, както и реакция на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска ВКС да се произнесе, а решението се чакаше повече от половин година.

 

С Определение № 181/28.05.2020 г. по касационно дело № 967/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на производството по въззивно частно наказателно дело № 921/2019 г. на Софийския апелативен съд.

 

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото, гласи съобщението на ВКС.

 

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството.

 

Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение.

 

Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“, аргументират се от подопечното на Лозан Панов съдилище.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта