07 Юли 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
01.06.2020 12:29

Коментари 0 / Видяна 882

Рилският манастир в тежка финансова криза

 

Заради тежка финансова криза, Рилският манастир обявява дарителска сметка.

 

Така в Светата обител се надяват да балансират бюджета си, защото в последните месеци приходите са много ниски. В опитите да се спасят финансово в манастира са се възползвали и от мярката 60/40, като така са успели да изплатят заплатите на служителите за 13 работни дни от месец март. В последните два месеца Рилския манастир е на ръба на финансовата пропаст.

 

дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир: " Ежедневните разходи не са никак малки, това е осветление, отопление, данъци, не сме освободени от данъци, така че те са в доста голям размер, и действително положението е много сериозно."

 

Монасите са се отказали от заплатите си, в името на това останалите служители да получават своите възнаграждения. За да бъде одобрен по мярката 60-40, манастирът е направил редица плащания по стари задължения, които допълнително са усложнили положението.

 

дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир:" Близките дни ще обявиме официално банкова сметка за набиране на помощи, надяваме се да се намерят родолюбиви българи, които да… досега сме се въздържали да търсим такава помощ и подкрепа, защото знаем, че много хора бедстват в момента, и смятахме, че Рилския манастир не трябва да бъде в числото на тези, които търсят подкрепа и помощ, но трябва да се запази обителта.

 

Хора са ме съветвали да съкратим някой от работниците, служителите, но първо не е морално, а второ, утре никой не знае тези хора дали ще се върнат на работа, ако си намерят някъде другаде."

 

Тази година манастирът не е получил държавната субсидия, която ежегодно се изплаща, заради това, че храмът е част от списъка на Юнеско. Заради това редица реставрационни дейности ще бъдат отложени.\tvplus.bg

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта