04 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6209 BGN
1 GBP = 2.1614 BGN
РЕГИОН
22.06.2020 09:21

Коментари 0 / Видяна 654

Кметът Герчев забрани засега дефилето на абитуриентите в Разлог

Още по темата: Кукерският карнавал „Старчевата“ в Разлог се отменя С вой на сирени на линейките изпратиха покойния лекар Спас Радев Кметът на Разлог обяви 23-ти ноември за Ден на траур в памет на д-р Спас Радев Нови противоепидемични мерки в община Разлог Недостиг на лекарства в аптеките в Разлог Затвориха детската градина в село Баня Тригодишният Теди е новият обитател на Парка край Белица Изграждат лаборатория за PCR тестове в разложката болницa Поставят системи за пречистване на въздуха в МБАЛ Разлог Разлог инвестира в нова писта и ски лифт в Кулиното

 

След надеждите за истински бал разложките зрелостници отново остават без дефиле.

 

Заради новите установени случаи на коронавирус в Разлог с нарочно писмо до директорите на гимназиите и абитуриентите от випуск 2020 кметът инж. Красимир Герчев забрани дефилето в центъра на града. 

 

„С оглед на пандемичната обстановка в глобален мащаб и новите случаи на Covid-19 в Разлог Общинският кризисен щаб категорично изразява мнение, че на този етап струпването на много хора на едно място не се разрешава и не е удачно провеждането на масово дефиле на абитуриенти от випуск 2020 на централния площад в Разлог“, се казва в кметското писмо.

 

В него се подчертава, че по данни от изминали години при изпращането на зрелостниците от средните училища в града на площада са присъствали близо 3000 човека, хора от различни общини и градове без проверен здравен статус. С оглед на това не е възможно да се осигури дистанция и да се спазят нормите на съществуващата епидемична обстановка.

 

В писмото се подчертава, че Общинският кризисен щаб цели единствено ограничаване на заразата и възпрепятстване покачването на броя на заболелите. След посочените законови основания за решението кметът Красимир Герчев декларира готовност при подобряване на епидемичната обстановка да се помисли в тази посока.

 

„Община Разлог е съпричастна към всички зрелостници от випуск 2020, техните учители, близки и роднини.

 

В мое лице и от името на Общинска администрация – Разлог и Общински кризисен щаб всички вие имате подкрепата ни и уверение в това, че при подобряване на епидемичната обстановка съвместно с ръководствата на училищата бихме могли да разгледаме допълнителни възможности в тази посока“.

 

Писмото бе прието със смесени чувства от родители и зрелостници.

 

Те споделиха, че ще се съобразят с разпоредбите, но изразиха и недоволството си, че се дават напразни надежди на децата, които имали настройка за истински бал, с всичките съпътстващи го събития.

 

Родители споделиха, че евентуална дата за дефиле се спряга в края на юли, но са категорични, че след толкова време то въобще няма да се състои поради редица фактори.

 

„Всяко отлагане във времето е само начин да не се организира нищо”, каза майка на зрелостник.

 

При така създалата се ситуация абитуриентите отново ще трябва да се задоволят само с официална церемония в дворовете на училищата. Ако предприемат дефиле, зрелостниците поемат сами отговорност за действията си.

 

Директорите на гимназиите ще се съобразят с кметското писмо. Родителите обаче имат различен прочит. Едни го тълкуват като забрана, други като препоръка. Така топката отново е в ръцете на родители и зрелостници, и тяхната преценка.

 

Иначе официални церемонии за изпращане на своите абитуриенти организират всички гимназии. 25 юни е датата, определена за изпращане на абитуриентите от РПГ „Никола Стойчев“ и ПГМСС, а 26-и – за ПГ по транспорт и СУ „Братя Каназиреви“. Те имат и направени резервации за абитуриентска вечер в ресторанти на Голфа.

 

Засега нагласите на абитуриентите са да не се отказват и от тях. Всичко обаче зависи от това как ще се развият нещата в Разлог през тази седмица и дали няма да се стигне до по-строги мерки, ако бъдат установени още случаи на коронавирус.      

 

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта