04 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6209 BGN
1 GBP = 2.1614 BGN
РЕГИОН
28.06.2020 09:49

Коментари 0 / Видяна 812

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика ще започнат в началото на юли

Още по темата: Без “Синя зона” в Сандански през декември Говори семейството на Кристина, обвинена за убийството на децата си (Видео) Агенцията за закрила на детето: Няма сигнали от родителите на убитите деца в Сандански Майката-детеубийца от Сандански е спокойна в ареста! Спи, храни се добре, не плаче, не говори за децата ! Майката от Сандански, обвинена за убийството на децата си, признала: Георги ме заплаши, че ще ме принуди да се самоубия Жестоко убийство разтърси Сандански! Откриха заклани две деца В Сандански: Всички заведения с намалено работно време и без наргилета Филиалът на ДГ „Пролет“ в Сандански остава затворен до 20 ноември Нова детска градина ще бъде построена в Сандански Намаляват таксите за детски градини и ясли в Сандански

 

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се предвижда да започнат в началото на юли, каза за БТА ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински.

 

Предстои да бъде разкрита западната част на централния площад на древния град. За целта са осигурени средства от Община Петрич, на чиято територия се намира обекта.

Очаква се финансиране и от Министерството на културата, посочи доц. Вагалински. 

 

С тези средства археолозите ще могат да работят около два месеца и половина. Като дълготрайност не е много, но ще се мъчим да извадим максимална информация за този период, допълни ръководителят на разкопките.

Хераклея Синтика е един от четирите обекта на Исторически музей – Петрич, които привличат туристи. Само през миналата година, за да разгледат древния град тук са дошли тридесет хиляди посетители от целия свят, разказа директорът на музея д-р Сотир Иванов.

 

Реално броят им е много по-голям, тъй като музеят предлага и комбинирани билети за четири обекта, един от които е Хераклея Синтика. 

Самият музей, с всичките си обекти, е посетен от осемдесет хиляди души през 2019 г., посочи д-р Иванов.

Тази година разкопките ще се опитат да разкрият форума на Хераклея Синтика.

 

 Предстои да бъде разкопана западната част, така че централният площад да бъде експониран в неговата цялост, обясни още д-р Сотир Иванов. 

Самият град е разположен на площ от около десет квадратни километра и тук възможностите за археологически проучвания, реставрация, консервация и експониране са огромни, допълни той.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта