07 Август 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
01.07.2020 15:29

Коментари 0 / Видяна 456

Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

 

Министерски съвет днес взе решение за безвъзмездно предоставяне на Община Петрич за управление на археологическите структури на Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

 

Решението на Министерски съвет е от изключителна важност за община Петрич и развитието на археологическия обект.

 

Правото на безвъзмездно управление на паметника на културата се предоставя съобразно регламентирана процедура по Закона за културното наследство. Още м. януари 2019г., с Решение на Общински съвет, бе одобрено предоставяне на безвъзмездно управление на обекта и бе упълномощен кмета на общината да предприеме необходимите действия.

 

След изготвени финансова обосновка, становище и оценка за съответствието със законодателството в областта на държавните помощи, както и актуването като държавна собственост на археологическите структури, Министърът на културата одобри искането на кмета на община Петрич и на основание чл.12, ал.4, т.1 от ЗКН предложи на Министерски съвет да се предоставят за управление на община Петрич структурите на Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

 

Това решение е особено ценно и необходимо поради възможността, която се дава в дългосрочен план - от 10 години, обектът да се стопанисва от Община Петрич по възможно най-добър и целесъобразен начин.

 

Това ще разшири инструментариума за развитие на обекта, неговото популяризиране и подходящата му социализация.

 

Всички инициативи на община Петрич, свързани с опазване и развитие на обекта, ще има възможност да се осъществят, а приходите от реализиране на стопанска дейност да остават в общината за подпомагане на обекта.

 

Правото за безвъзмездно управление е и един от основните документи, които до този момент липсваха, във връзка с мащабния инфраструктурен проект, с който община Петрич кандидатства за финансиране по ОПРР пред МРРБ.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта