21 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СВЯТ
11.07.2020 11:09

Коментари 0 / Видяна 842

Експерт: Курсът на лева няма да се промени в чакалнята на Еврозоната

Още по темата: Дончев: Готвим нова подкрепа за бизнеса от поне 170 млн. лева ББР дава облекчени условия за кредитите КНСБ: Хиляди ще останат без доходи в края на годината ОПЕК прогнозира свиване на световната икономика с 4,3% през тази година Сачева: В бюджет 2021 предлагаме разумен баланс Фирмите ще получат 200 млн. лева заради COVID-19 НСИ: 34.9% по-малко наети в туризма, средната заплата е най-ниската - 647 лева Родителите на осмокласници могат да кандидатстват за помощ в размер на 250 лв. Започва продължението на мярката 60/40 НСИ: С 96 000 са се увеличили безработните от COVID -19

Валутният курс няма да се промени след влизането в чакалнята на Еврозоната. Чисто практично от понеделник няма да има нищо по-различно за българите от гледна точка на валутния курс и запазването на валутния борд.

 

Това коментира главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия във връзка с влизането на България в чакалнята на еврозоната (ERM II).

 

По думите му още при създаването на общата европейска валута е предвиден механизъм, в който всички валути с плаващи курсове трябва да ги фиксират поне две години, за да се провери дали икономиките им могат да се адаптират.

 

Това важи както за България, така и за страни като Естония и Литва, където има валутен борд.

 

Най-краткият период за въпросната адаптация или престоя в ERM II е две години, някои страни обаче са били в чакалнята в продължение на седем или осем години. “Нямаме гаранции и не може да се каже кога България и Хърватия ще приемат еврото”, продължи Богданов.

 

Експертът подчерта, че Еврозоната си е взела поука от случилото се с Гърция и Италия, където бяха изтеглени дългове в особено големи размери, подобно нещо не би могло да се случи у нас.

 

От отговор на въпрос какви ще бъдат последиците за икономиката, вследствие на коронавирусната пандемия, експертът поясни, че и икономиката на България, и тази на цяла Европа тепърва трябва да се приспособят към ситуацията.

 

“Тепърва предстои истинското преструктуриране – някои сектори ще трябва да се свият”, констатира той, като допълни, че новите форми на икономически просперитет трябва да заместят предприятията, които планират да съкратят своите служители.

 

Според прогноза на Европейската комисия се очаква безпрецедентен спад от 8.7 % на година, но само в случай че пикът на пандемията е отминал, а страните трябва да се справят единствено с последствията от COVID-19 и преструктурирането на икономиката.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта