22 Октомври 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
10.08.2020 10:26

Коментари 0 / Видяна 648

Сигнал за незаконно строителство в местността Рупите

Още по темата: Заради COVID - 19! Нови по - строги мерки в Петрич Откраднаха около 10 000 лв от частен дом в Петрич 89 килограма марихуана откриха край Петрич 24 години без пророчицата Ванга Сигнал за незаконно строителство в местността Рупите Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест

 

Граждани сигнализираха, че без никакви документи са построени минерална баня, паркинг и заведение в местността Рупите, предава NOVA. Те настояват за спешни проверки и моментално събаряне на обектите.

 

От община Петрич обаче посочиха, че се търси законният начин това да се случи.

 

Сигналът за незаконно строителство е от местни жители. Те твърдят, че община Петрич действа неправомерно, като толерира незаконните обекти. „Общината строи без абсолютно никакви документи и разрешителни сгради, пътища, паркинги, абсолютно незаконни, няма документи”, посочи Венцислав Танев.

 

„Другото фрапиращо нарушение е, че община Петрич взима неправомерно наем за тези конкретни постройки. Съответно паркингът е захранен с ток, това предполага преминаване на ел мрежа през няколко имота, абсолютно без никаква проектна документация, без никакви проекти и надзор”, смята Крум Танев.

 

Два от обектите – минералната баня и заведението са построени още преди 20 години. За тях през 2004 година са издадени удостоверения за търпимост, които ги предпазват от премахване.

 

През 2018-та тогавашният главен архитект на община Петрич поискал от съда въпросните удостоверения да отпаднат. Съдът обаче отхвърлил искането и така удостоверенията за търпимост важат и до днес. А обектите няма как да бъдат съборени.

 

„Няма логика общината да започне нова процедура и наново да издаде заповед по същите тези аргументи и отново да рискуваме тя да бъде отменена от съда. Най-разумното за е не да се издават нови заповеди по едни и същи аргументи, които да бъдат отхвърляни от съда, а да се съобразим с предвижданията на ОУП на общината, който ще бъде приет скоро.

 

В отговор от Дирекцията за строителен контрол посочват, че за въпросните обекти не са представени строителни книжа. Тъй като те са Пета категория по смисъла на ЗУТ, РДНСК възлага на общината да провери случая.

 

„Не държим на запазването на тези обекти, каквито внушения се правят. В предварителния проект на ОУП може да се види от всеки. Точно за този имот е дадена устройствена зона озеленяване.

 

Отново ще ни бъде дадена възможност да проверим дали тези обекти ще са неподходящи по местоположение”, каза още Салагьорова. В края на 2019 година прокуратурата спря строежа на път в местността Рупите, след като се оказа, че той преминава през защитена територия.Ние определено мислим в посока там да бъдат вкарани точни и ясни правила за строителство в тази зона”, уточни зам.-кметът на община Петрич Минка Салагьорова.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта