24 Октомври 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
СТРАНА
14.08.2020 12:34

Коментари 0 / Видяна 514

Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебат за кризата в България

Още по темата: Депутати от БСП отказват да носят маски в НС, напуснаха пленарното заседание Изслушват министри на парламентарен контрол Депутатите предлагат членове на ЦИК в 5-дневен срок По искане на БСП - депутатите ще обсъждат Плана за готовност при грипна епидемия Още един социалист напусна парламентарната група на БСП Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание ДПС и БСП внесоха искане за оставка на Караянчева с 96 подписа ГЕРБ зад Караянчева: БСП използва парламента за теснопартийни цели БСП внася искане за отстраняването на Караянчева като председател на парламента ДПС настоя за оставката на Караянчева

 

Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) е внесъл тази сутрин в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България.

 

Това обяви самият Кънев във Фейсбук. „За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип“, обяви още Кънев.

 

„Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала“, казва евродепутатът.

 

Трите въпроса, поставени на ЕК са:

 

– Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

 

– Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

 

– Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

България се присъедини към ЕС през 2007 г. със специален механизъм за наблюдение в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Повече от 10 години след стартирането на този механизъм, през октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че в България има достатъчно напредък за премахване на мониторинга, се казва в искането.

 

И продължава, че след този извод на ЕК ситуацията в България продължава да се влошава, като през юли 2020 г. повечето демократични механизми в страната са блокирани.

 

Напомня се за драматичната ситуация със свободата на медиите и 111-о място според индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“.

 

„Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показна акция в сградата на президентството – безпрецедентен и неприемлив акт в държава, уредена от върховенството на закона“, се казва в искането на Кънев.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта