22 Октомври 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
РЕГИОН
23.09.2020 13:46

Коментари 0 / Видяна 632

WWF иска спиране на лифта за Рилските езера

 

 

WWF иска Емил Димитров - Ревизоро да въведе по-строги мерки за опазването на Рилските езера. В позицията си те заявяват, че искат спиране на лифта от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Според тях то може да бъде извършено от министъра на околната среда и водите.

 

Причина затова е, че според тях, през последните години условията за местната екосистема са допълнително влошени заради непрекъснато растящият човешки натиск, осигурен от лифта, прокаран до езерата, както и от незаконните джипове-таксита, които качват желаещи да посетят мястото.

 

Според WWF един от проблемите, свързан с опазването на Рилските езера е, че не е издадена заповед на министъра на околната среда и водите за утвърждаване на технически проект за описаните в проекта на парка дейности.

Добромир Добринов от WWF коментира, че на 11 септември тази година парковата дирекция проведе среща със заинтересованите страни, на която увери, че няма да се увреждат природни местообитания, опазвани в Защитена зона "Рила", съвпадаща с границите на парка, но не показа къде точно ще са новите каменни пътеки спрямо местообитанията.

На срещата стана ясно, че изпълнителите планират да ползват скали и камъни от района, за да изградят натрошена настилка за въпросните пътеки. Това е огромно количество скален материал, който ще се отнеме от територията на парка и ще превърне района в строителна площадка.

 

По този начин защитената територия и защитената зона ще бъдат допълнително увредени, а представителите на видове, които ползват за убежище камъните или търсят там храна, ще бъдат унищожени. Това налага изводът, че проектът на НП "Рила" вероятно ще увреди природното местообитание, за чието уж подобряване е изготвен, както и други природни местообитания и видове, опазвани в Защитена зона "Рила" и в националния парк, добави още той.

 

Те предлагат маркиране на пътеките за ползване в прилежащите територии на езерата само с боя, нанесена на камъни на определено разстояние един от друг по периферията на избраната пътека.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта