22 Октомври 2020
1 EUR = 1.7581 BGN
1 USD = 0.7599 BGN
1 GBP = 0.4441 BGN
ПОЛЕЗНО
24.09.2020 20:34

Коментари 0 / Видяна 880

Проф. Михаил Константинов: Малко след Нова година можем да имаме нови избори в Благоевград

Малко след Нова година можем да имаме нови избори в Благоевград. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по избори проф. Михаил Константинов.

 

„В този случай, доколкото знам, законен срок няма, но тук в сила влиза едно всеобщо юридическо правило, а то е, че когато няма предвиден срок, се предвижда незабавно. Така че в случая проблемът е малко измислен. Би трябвало в Президентството да вземат правилното решение. Надявам се от тях да не възникне поредният скандал“, обясни той.

 

Според проф. Михаил Константинов е възможно на база на решението на Конституционния съд Върховният административен съд да отмени изборите в Благоевград. Липсва ни само конфликт между върховенството и Конституционния съд, добави експертът.

 

По думите му ако и това докараме, направо трябва да дърпаме шалтера.

 

Той допълни, че всеки конкретен казус, предизвикал противоречия или трудности, трябва намери своето отражение в законодателство.

 

„Факт е, че системата от българските закони като цяло е добра, съобразена е с европейското право, но отделни текстове биха могли да бъдат уточнени. Освен това, макар че в България правото не е прецедентно, има нещо като прецедентност. Има решения на Върховния съд, които създават прецеденти и другите съдилища се съобразяват в своята дейност с тези решения. Правото не може да отрази целия живот, просто животът винаги е по-сложен от една правна конструкция. Затова при добро желание и при добра воля решения биха могли да се вземат и при сегашното законодателство. Да, съгласен съм, много текстове могат да бъдат прецизирани. Даже ето, това е един повод за депутатите всеки такъв конкретен казус, който е предизвикал противоречия или трудности, да намери своето отражение в законодателство. Не да се правят лобистки закони и закони за някого, а да се правят закони в полза на обществото. В някои текстове отсъстват конкретни срокове – ами да ги сложат тези срокове, макар че аз отново ще кажа: когато няма срок, срокът е незабавно. На някои може да не му харесва този текст или този принцип, затова е по-добре текстовете да бъдат прецизирани. Ето, повод за работа за нашите депутати – да седнат и да правят смислени неща“, обясни той.

 

Според проф. Михаил Константинов никой няма нужда от конфликти, подобни на този в Благоевград – нито обществото, нито участниците в тях печелят, кой знае какво. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта