02 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6326 BGN
1 GBP = 2.1769 BGN
ОБЩЕСТВО
02.10.2020 10:14

Коментари 0 / Видяна 702

Преподавател от ЮЗУ спечели националната награда „Христо Г. Данов“

Още по темата: ЮЗУ „Неофит Рилски“ с награда от конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ ЮЗУ „Неофит Рилски“ е домакин на онлайн международна конференция ЮЗУ възпитаник спечели 75 000 лв. от победата на Байдън Студенти и преподаватели от ЮЗУ отбелязаха празника „Средата на есента“ Важно за студентите в ЮЗУ “Н. Рилски” Научна сесия „Култура, медии и културен туризъм по време на COVID-19” ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ представят „Между кан-кан и сиртаки“ Факултетът по педагогика към ЮЗУ проведе онлайн конференция „Гносеологически основи на образованието“ ЮЗУ oткрива нова модерна спортна зала със 750 места 2 факултета в ЮЗУ преминават към онлайн обучение

 

Доц. д-р Антоанета Николова, преподавател във Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, спечели Националната награда “Христо Г. Данов”. Тя бе отличена в категорията “Автор на издание за деца” с философско-поетичния си роман-приказка “Приказки за страната Е”.

 

Романът на доц. Николова е издаден през 2019 г. с конкурс на Министерството на културата от Издателска къща „СОНМ“, специализирана в издаването на философия, поезия и приказки. Началните глави на романа авторката е написала в писателската резиденция Шато дьо Лавини в Швейцария (The Chateau de Lavigny International Writer’s Residence) с подкрепата на Fondation Ledig-Rowohlt.

 

Това е поредно постижение на доц. Николова. По случай юбилея на изследователската програма Мария Склодовска-Кюри към Хоризонт 2020 тя беше избрана да представя българските учени на тържествата в Брюксел. В рамките на тази програма доц. Николова работи две години в университети в Лайпциг, Германия, и Корк, Ирландия.

 

Освен научната си и преподавателска дейност, Антоанета Николова е автор на стихосбирките: „Втечнена светлина” (ИК „Нава”, 1994), „Приказки за същества без име” (издадена с конкурс на Свободно поетическо общество, 1998), „Зелено/Огледало” (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК „Стигмати”, 2003), „Високи бели птици на брега” (ИК LiterNet, 2007), „Дишане” (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК „Стигмати”, 2008), „Зад вратата на залеза“ (ИК „Жанет 45, 2014), както и на философско-поетичното изследване „Езикът на Пустотата” (издаден с конкурс на Национален фонд Култура, „Аквариум Средиземноморие”, 2003).

 

Доц. Николова е съпреводач от старокитайски на „Поезия на планините и водите” (старокитайска пейзажна лирика, ИК „Стигмати 2003, получил номинация за националната награда „Хр. Г. Данов“), „Стихове от Студената планина“ (ИК „Изток-Запад“ 2013, получил Награда на СПБ за ярки постижения в областта на превода на художествена литература), „Прокуденият от небесата, стихове от Ли Бо“ (ИК „Изток-Запад“ 2014).

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта